Природният газ поскъпва минимално от 1 октомври

30.09.2014 | 16:57
по статията работи: Георги Велев
България няма да получи договорените количества синьо гориво от района на Галата
Природният газ поскъпва минимално от 1 октомври

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е одобрила минимално увеличение на цената на природния газ с 0,3%. Това е записано в решението на енергийният регулатор за цените на природния газ за последното тримесечие на годината. Според документа от утре „Булгаргаз“ ще продава синьото гориво на цена от 603,44 лв. за 1000 куб. метра без ДДС и акциз. Тази цена е валидна за големите консуматори на гориво. За клиентите, присъединени на ниско налягане цената става 611,16 лв. за 1000 куб. метра.

Корекцията на цените е направена от ДКЕВР след като са приели част от възраженията на „Булгаргаз“. Комисията е приела, че нормата на възвръщаемост на дружеството трябва да бъде коригирана и те вече е 5,4%. Исканията на газовият доставчик са били нормата да е 10 на сто, но това не е прието от ДКЕВР.

България няма да успее да получи изцяло и договорените количества природен газ за доставка от находище „Галата“, става ясно от документа. От концесионерът „Петрокелтик България“ са обяснили, че няма да успеят да доставят между 50 и 60 млн. куб. метра природен газ от Галата до края на тази година. От ДКЕВР не дават обяснения каква е причината за невъзможността за добив на договорените количества в момента. Фирмата „Петрокелтик“ е правоприемник на дружеството „Мелроуз рисорсиз България“, което е концесионер на газовото находище край Галата. В момента оттам се правят доставки на гориво от находищата Каварна и Калиакра.

От „Булгаргаз“ смятат да нагнетяват допълнителни 70 млн. куб. метра природен газ в газохранилището „Чирен“ заради опасността от нова газова криза. Съхранението на природен газ в Чирен ще струва на „Булгаргаз“ 450 хил. лева, но ДКЕВР не е признал в цената увеличението на тези разходи на компанията. Комисията ще очаква да види всички фактури по този въпрос за 2014 г., за да коменсира впоследствие дружеството. Само за септември „Булгаргаз“ е нагнетил 40 млн. куб. метра природен газ там.

Газовият доставчик очаква да има и по-високи разходи за пренос на природен газ през Румъния до българските потребители. Тези разходи обаче също не са приети от ДКЕВР и не са включени в цената.

Увеличението на цената е минимално и няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

В момента държавната фирма е в тежко финансово състояние и трудно успява да се разплати с доставчиците на природен газ. От дружеството в момента водят преговори с БЕХ за получаване на заем, за оперативните нужди на „Булгаргаз“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...