До 16 март софийската областна дирекция на Агенцията за безопасност на храните ще провери всички обекти, в които се произвежда хляб на територията на областта.
Това съобщи в интервю за "Преди всички" Антон Генов. Футболният съдия, който отскоро оглави дирекцията за контрол на храните, съобщи, че на звеното ще бъдат нужни няколко месеца, за да инспектира всички търговски обекти, като основното внимание ще бъде насочено към малките магазини и пазарите.
Най-големият ни отдел в момента, в който стационирахме агенцията, е този, който се занимава с търговия на дребно, и там сме насочили в момента усилията си, за да можем да хванем от най-малкото магазинче и най-малкия обект до най-големия, тъй като вече в големите обекти мисля, че контролът е доста завишен и доста добър. Проблемът е наистина в малките обекти и в обектите по пазарите. Мога да посоча като проблем примерно Женския пазар в София, зяви Генов.
Столичната дирекция по безопасност на храните контролира 14 хил. търговски обекта , 71 производствени предприятия и повече от 140 складови бази. В дирекцията работят 213 инспектори.
Междувременно стана ясно, че при проверките за обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия за периода 16 февруари - 3 март са били издадени 11 акта за установяване на административно нарушение, 5 обекта са били временно спрени, а друг обект е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните.
Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането - не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета. Това става ясно от информацията на пресцентъра на агенцията по храните.