Повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10% и поскъпване на суровото месо с над 60 на сто, прогнозира Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) пред Фокус.
Той отбеляза, че не може да каже дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, тъй като и към момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, е скъпо, но и го няма.
„Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. И до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%. Свинското месо е недостатъчно за пазара в страната, не е тайна, че работим и със суровини от Европа – Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало. Сега очакваме повишение на цената на колбасите. Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети“, коментира той.