Производителността на труда се увеличава на годишна база

06.12.2012 | 11:22
по статията работи: Петър Чернев
Най-високо е нивото на показателя в индустриалния сектор - 6,2 хил. лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает
Производителността на труда се увеличава на годишна база

По предварителни данни през третото тримесечие на 2012 г. БВП на един зает се увеличава с 2.4% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

По предварителни данни през третото тримесечие на 2012 г. заетите лица в икономиката са 3,49 млн. Общият брой отработени часове е 1,41 млрд.. В сравнение с третото тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица е намалял с 1.5%, като са отработени с 1.4% по-малко човекочасове. Структурата на заетостта по икономически дейности през третото тримесечие на 2011 и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в индустриалния сектор.

На едно заето лице се падат 6,23 хил.  лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 15.4 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през третото тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 2.3% и съответно с 2.2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6,2 хил. лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5, 29 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 13.2 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2,83 хил. лв. БДС на един зает и 7.1 лв. за един отработен човекочас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....