Производителността на труда се увеличава на годишна база

06.12.2012 | 11:22
по статията работи: Петър Чернев
Най-високо е нивото на показателя в индустриалния сектор - 6,2 хил. лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает
Производителността на труда се увеличава на годишна база

По предварителни данни през третото тримесечие на 2012 г. БВП на един зает се увеличава с 2.4% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

По предварителни данни през третото тримесечие на 2012 г. заетите лица в икономиката са 3,49 млн. Общият брой отработени часове е 1,41 млрд.. В сравнение с третото тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица е намалял с 1.5%, като са отработени с 1.4% по-малко човекочасове. Структурата на заетостта по икономически дейности през третото тримесечие на 2011 и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в индустриалния сектор.

На едно заето лице се падат 6,23 хил.  лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 15.4 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през третото тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 2.3% и съответно с 2.2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6,2 хил. лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5, 29 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 13.2 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2,83 хил. лв. БДС на един зает и 7.1 лв. за един отработен човекочас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...