Производството на петрол от картела ОПЕК е нараснало през ноември

10.12.2015 | 17:40
по статията работи: econ.bg
Очаква се догодина добивът извън организацията да спадне, най-вече в САЩ
Производството на петрол от картела ОПЕК е нараснало през ноември
Снимка: Sxc.hu

На срещата си, провела се по-рано през месеца във Виена, петролният картел ОПЕК реши през следващата година да увеличи производството и вече работи в тази посока. През ноември Организацията на страните износителки на петрол се покачи с 230 100 барела дневно, достигайки 31,695 милиона барела на ден. Това е най-високата стойност на производството от картела от април 2012 г. насам, напомня Bloomberg.

Производството на петрол от страна на Саудитска Арабия – която е най-големият производител в картела и която защитаваше приетата стратегия за запазване на нивата на производство, въпреки настояването на някои от по-бедните страни членки за намаляване на добива – регистрира лек спад, но той беше компенсиран от рязкото покачване на добива от Ирак. Страната увеличи производството си с 247 500 барела дневно до 4,3 милиона барела дневно. Същевременно производството в Саудитска Арабия спадна с 25 500 барела дневно до 10,13 милиона барела дневно през ноември. Така в края на миналия месец ОПЕК произвеждаше с 900 000 барела дневно повече, отколкото ще е прогнозираното търсене на петрол през 2016 г.

В контекста на увеличаването на предлагането, бенчмарковият сорт брент се срина до най-ниската си стойност за последните 6 години, търгувайки се при цена от около 40 долара за барел. Увеличаването на производството от картела ще доведе до спад от 380 хиляди барела дневно от производителите, които не членуват в ОПЕК. Така производителите извън картела ще добиват по 57,14 милиона барела дневно, сочат прогнозите на ОПЕК. Половината от този спад ще бъде в САЩ, твърдят от организацията.

Не всички страни от картела подкрепиха решението на Саудитска Арабия за увеличаване на нивата на производство през идната година. На срещата на ОПЕК, която се състоя на 4 декември във Виена, Венецуела, Алжир, Иран и Еквадор настояха за намаляване на производството, предаде Bloomberg, позовавайки се на трима източници, които са пожелали анонимност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...