Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане одобрени на първо четене

06.11.2019 | 13:35
по статията работи: econ.bg
Част от тях предвиждат данъчните да могат да регистрират свързани компании по ДДС, а общините да начисляват туристически данък на базата на единната информационна система
Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане одобрени на първо четене

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Част от тях предвиждат данъчните да могат да регистрират свързани компании по ДДС, а общините да начисляват туристически данък на базата на единната информационна система.

В пакета данъчни закони са предвидени административни облекчения за лицата с ТЕЛК. С различни аргументи от БСП и ДПС гласуваха против промените в законопроекта.

Документацията за ТЕЛК, необходима за данъчни облекчения, няма да се сканира допълнително за подаване на необходимите документи, предвиждат приети промени.

Измененията при общинското облагане предвиждат данъкоплатецът да има задължение при получено дарение, когато то не е от майка или баща и не е имот или моторно превозно средство, да се декларира пред съответната община.

Промените за данъка върху добавената стойност предполагат данъчните да могат да регистрират по ДДС две или повече свързани фирми, ако сборът от оборотите им надхвърли прагът 50 000 лева.

Гражданите няма да уведомяват общините за прекратена регистрация за кола. В областта на туризма туристическият данък за календарен месец ще се определя въз основа на данните за броя на нощувките за месеца, отчетени в единната информационна система.

От БСП се обявиха против пакета данъчни закони, като Румен Гечев се възпротиви на липсата на ясни разчети и как промените ще рефлектират върху обществото:

"Иначе като не представят никакви разчети, ние ще предложим да прекръстим Министерство на финансите примерно на Максим Горки. Те пишат есета и литература".

От ДПС също гласуваха "против". Йордан Цонев изрази недоволство с продължаващата практика промени в данъчните закони да се правят през един от тях:

"Така лишавате парламентарните групи да подкрепят един закон или да отхвърлят друг закон, отделно от това, че е абсолютно безсмислено да се спираме на отделните текстове, увеличаване на данъчното бреме и осигурителното за земеделските производители и така нататък, и така нататък".

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ се въздържа от реплики по различните възражения и обясни, че промените са свързани основно с намаляване на административната тежест, а някои от разпоредбите - с пресичане на укриване на данъци:

"Сами говорите за сива икономика, а нейното проявление е именно в укриване на данъци".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...