Протестите в Турция не стихват

11.06.2013 | 08:36
по статията работи: Петя Бързилска
Ердоган ще се срещне с протестиращите. От гражданското движение "Съпротива за Таксим" не се ангажираха с позиция
Протестите в Турция не стихват

Протестите в Анкара срещу управлението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган продължиха и тази нощ. Демонстрантите скандираха "Тайип иди се, не те искаме". Хиляди хора развяваха знамена с национабните символи на страната и с образа на основателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, предаде БНР.

В понеделник (10 юни) след 6-часово заседание на правителството, на което бяха разгледани икономическите последици от протестите, стана ясно, че Ердоган ще се срещне в сряда с част от протестиращите, за да изслуша исканията им. Целта на срещата е да бъде направен опит да бъдат прекратени демонстрациите. Това е първият положителен сигнал от страна на премиера след продължилата близо две седмици неотстъпчивост пред исканията на протестиращите,които наричаше вандали и мародери.

От гражданското движение "Съпротива за Таксим" обаче не се ангажираха с каквато и да е позиция. "Не знаем още нито къде, нито с кого ще иска да се срещне премиерът, нашите протести продължават понеже не са изпълнени исканията ни", заявяват те.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч даде да се разбере, че няма да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите, специално онези, в които искат наказване на полицейски директори заради бруталните действия на полицията. Той заяви още,че правителството разполагало със сведения, че протестите са провокирани от външни сили.

Полицията пак използва сълзотворен газ срещу група демонстранти, които искаха да излязат на централния площад "Къзълай". Силите за сигурност изтикаха групата в парка Куу, където продължиха протестите.

В Истанбул продължават протестите в парка "Гези". Хората на "Таксим" вече не са толкова много, колкото бяха предишните дни. Вдигнати са част от барикадите, които ограждат площада.

Междувременно турския президент Абдуллах Гюл подписа спорния закон, ограничаващ продажбата на алкохол, който също е една от причините за протестите. Според закона се забранява продажбата на алкохол във всички магазини от 22 часа до 6 часа сутринта, както и в близост до училищата и джамиите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...