Пътуваме по-лесно до Гърция

04.02.2014 | 14:00
по статията работи: Петя Бързилска
Новият 24-километров участък между Кърджали и Подкова е открит за движение
Пътуваме по-лесно до Гърция

Открит за движение е новият 24-километров участък от пътя между Кърджали и Подкова, който е част от пътя за Гърция през Маказа. Това съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

На официалната церемония присъстваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, заместник-министърът на транспорта Петър Киров, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков, народни представители, кметовете на Кърджали, Джебел, Момчилград, Кирково и др.

Маказа вече е открит като граничен пункт, откриваме и новия път и така мечтаната от десетилетие пряка връзка с гръцките погранични райони е осъществена, заяви в своето изказване министър Десислава Терзиев.

"Основен приоритет на нашето правителство е да намаляваме различието между регионите. Тази цел включва и развитието на бизнеса в пограничните райони и развитие на икономическите отношения между съседните страни", заяви тя.

Терзиева благодари на строителите и проектантите за реализирането на новата пътна отсечка, чиято подготовка е започнала още през 2006 г., съобщиха от регионалното министерство.

159115Снимка: АПИ


Проектът е важен за областния град и всички селища от региона, тъй като се повишава безопасността на пътуване и се улеснява връзката с Гърция и достъпът до пристанището в Александруполис. Това заяви председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков.

Средно на денонощие в момента по направлението преминават около 3 600 превозни средства. С пускането на новия участък трафикът ще нараства, подчерта още Чайков.

Участъкът Кърджали – Подкова и пътна връзка "Фотиново" е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България“, до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км - от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км. Трасето на пътя преминава през общините Момчилград, Джебел, Кирково и с. Подкова.

Път І-5ц е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №IX, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България.

На обекта са изградени 8 големи съоръжения. От тях 6 са мостове на реките Читак дере, Джебелска, Саръяр дере, Безименна, Голяма река, Върбица, както и два селскостопански подлеза. Построени са и 9 кръстовища – 7 по директното трасе и 2 бр. по пътната връзка.

Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова“ и ДЗЗД „Проход – Маказа“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура - Магистрални пътища“. Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план“ ЕООД, а на новото строителство - „Рутекс“ ООД.

Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е около 54 млн. лв. с ДДС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...