Работодатели и синдикати - резервирани за Бюджет 2013

09.10.2012 | 16:22
по статията работи: Петър Чернев
От КНСБ искат ограничаване на кешовите разплащания до 5 хиляди лева. От БТПП против увеличаването на минималната заплата догодина
Константин Тренчев
Работодатели и синдикати изразиха резерви по предложенията за приходи през следващата година и поискаха по-големи разходи и буфери в Бюджет 2013. Това стана преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проектът на бюджет за следващата година и бюджетът на общественото осигуряване.

За бизнеса Бюджет 2013 ще е напрегнат, с надценени приходи и без буфери, ако кризата се задълбочи, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той обясни: "Основният риск според нас е напрегнатата приходна част. Има вероятност тази прогноза за ръст от 1,9 на БВП да се окаже прекалено оптимистична. Това, което нашите компании предвиждат, планират, прогнозират за следващата година е много по-малък ръст, ако изобщо такъв има".

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров иска дознателски функции за служителите на Националната агенция за приходите (НАП), ограничаване на кешовите разплащания до 5 хиляди лева, криминализиране неплащането на осигуровки и заплати през банкови карти за предприятията с над 50 души персонал, което може да вкара допълнително 400 милиона лева като приходи в бюджета и това да финансира по-големи разходи.

Константин Тренчев, лидер на КТ "Подкрепа", не споделя оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков за приходите и смята, че увеличението на доходите, което се предлага от правителството, няма да е достатъчно. Той обясни: "Макар че това увеличение ще отиде за потребление на продукти. Хората няма да ги похарчат по Бахамите. Виждате, че има замразяване относно парите за децата, а един от компонентите да направим нещо по демографския проблем е все пак да насърчим тази приятна, но за съжаление твърде скъпа на по-късен етап дейност като правенето на деца".

Тренчев настоя за увеличаване на минималната работна заплата още веднъж от 1 юни с още 20 лева, така че заедно с януарското увеличение да стане 330 лева. По думите на синдикалния лдиер увеличаването на доходите, предвидено в бюджета за следващата година, е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна, информира Дарик радио.

Междувременно от Българската стопанска камара (БСК) смятат, че постигането на планираните данъчни и неданъчни приходи ще бъде затруднено и поради  няколко фактора:

  • неизпълнение на антикризисните мерки в частта „подкрепа на фиска” - напр., създаване на регистър на обектите държавна собственост и държавния поземлен фонд, съответните доходи от аренда и наем и др.
  • влизане в сила от 2013г. на законодателство, натоварващо бизнеса – напр., допълнителни необходими десетки милиони лева за издаване на банкови гаранции по новоприетия Закон за управление на отпадъците, закриване на действащи предприятия и съкращаване на заетостта;
  • продължаваща стагнация в редица сектори, насочени към вътрешното потребление и износа.

В писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заявява, че не подкрепя дефицитното финансиране на вътрешното потребление (-1,3% от БВП по КФП), нарастването на общият държавен дълг в края на 2013г. до около 18 % от БВП и увеличаването на преразпределителната роля на държавата (разходите по КФП към БВП достигат 38,8% спрямо 38,4% през 2012г., доближавайки лимита от 40%) не обслужват тези цели.

Бюджет 2013 година е изпълним при така подготвените параметри и настоящата икономическа ситуация. Това е позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представена на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

В документа се отчита още, че се разчита се основно на повишаване на вътрешното потребление, което ще доведе до повече приходи от акцизи и ДДС. Основните рискове, които могат да допринесат за неизпълнение в приходната част, са свързани с намаление на инвестициите и износа в резултат от влошаване на икономическа ситуация в Европа.

Относно проект на постановление на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата в страната за 2013 г. становището на БТПП е, че след последните две увеличения на МРЗ, по данни от НСИ, броят на безработните е нараснал с над 67 хил. души (от 343 хил. през трето тримесечие на 2011 г. до 410 хил. през второ тримесечие на 2012 г.). Повишаването на показателя през 2013 г. ще натовари бизнеса допълнително, което ще наложи предприемането на мерки за неговото компенсиране.

Относно проект на постановление на Министерския съвет за актуализиране на размера на линията на бедност за страната за 2013 г. палатата подкрепя проекта - от гледна точка на това, че линията за бедност е определена на база приетата методика.

Едновременно с това организацията предлага изменение на методиката, от гледна точка на „раздалечаване” на линията за бедност от минималната работна заплата, тъй като последната не е социална помощ, а престация за положен труд (макар и нискоквалифициран).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...