Разполагаме с достатъчно подземни богатства

09.05.2012 | 17:05
по статията работи: Теодора Пенева
166 вида суровини са проучени и утвърдени до 2012 г. у нас
Разполагаме с достатъчно подземни богатства

България разполага с достатъчно количество подземни богатства, за да покрие нуждите си, стана ясно днес по време на заседанието на Министерския съвет (МС), информира правителствената пресслужба.

Този извод е направен в приетия от правителството Баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на страната към 1 януари 2012 г. Според експертите, при сегашните потребности от различни видове изкопаеми е достатъчна обезпечеността на България със запаси и ресурси въз основа на осъществения през годината добив.

Анализът сочи, че до началото на тази година у нас са проучени, утвърдени и заведени за отчет запасите и ресурсите на общо 166 вида подземни богатства. В това число са 7 вида енергийни суровини, 12 вида метални и 79 вида неметални полезни изкопаеми и 68 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

През текущата година се очаква увеличаване на добива на медни, оловно-цинкови и златосъдържащи руди, както и на каолинова суровина и на каменна сол, в сравнение с нивата от 2010 и 2011 г. Задържат се нивата на добитите количества на суровини за производство на цимент, на суровини за трошен камък за пълнител на бетон и пътното строителство, варовици и мрамори за облицовки и др.

През 2011 г. в Специализираната експертна комисия са разгледани, приети и утвърдени запасите и ресурсите общо на 46 находища на полезни изкопаеми.

В рамките на заседанието бяха издадени три разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, както и на концесия за добив на строителни материали. Освен това беше прекратен договор с фирма-концесионер.

Фирми "Гнайс-Планинец" ООД и "Терасанд" ООД ще проучват залежите на скалнооблицовъчни материали в площите "Лозинките" и "Колибите". Те се намират в землищата на селата Планинец и Соколенци, община Ивайловград, и на село Полковник Серафимово, община Смолян. Срокът на разрешенията е две години, като минималният очакван размер на инвестициите за този период е 64 000 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда надхвърля 6 400 лева.

В площта "Крушовец" строителни материали ще проучва компанията "Успех" АД. Теренът от 0,71 кв. км е разположен в землищата на селата Трапоклово и Драгоданово, община Сливен. Срокът на разрешението е 12 месеца, като за този период в проучване фирмата ще вложи минимум 85 340 лева, както и още 8534 лева за екодейности.

На фирма "Стрела – 92" ООД, гр. Велико Търново, е отпусната 35-годишна концесия за добив на строителни материали от находище "Вишовград". Кариерата се намира в землището на село Вишовград, община Павликени, и е с площ 303 дка. Предвижданите инвестиции за периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност са в размера на 510 000 лева. Половината от концесионното възнаграждение ще постъпва по бюджета на Община Павликени.

С друго решение правителството одобри предложение до концесионера "Холсим Кариерни материали" АД за прекратяване по взаимно съгласие на договора за предоставяне на концесия за добив на строителни материали от находище "Пет могили – юг", област София-град. Предвидено е през находището да преминава трасето на Северната скоростна тангента и да бъде изграден пътен възел тип "детелина".

Обектът е с приоритетно значение за развитието на републиканската пътна инфраструктура и е част от транспортните коридори ІV, VІІІ и ІХ, подчертават от правителството. Той е от важно значение за отвеждането на тежкотоварния трафик извън София и за подобряване на връзките със съседните населени места.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.03   1558 г. – Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. – Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската...