Разчетите с новите цени на тока ще бъдат готови в края на месец май

28.04.2014 | 12:41
по статията работи: econ.bg
ДКЕВР ще решава за лицензите на ЕРП-тата след две седмици
Разчетите с новите цени на тока ще бъдат готови в края на месец май

Разчетите с новите цени на тока ще бъдат готови в края на месец май. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

По думите му след това ще се проведе едно по-широко обсъждане и на всички ще бъдат представени разходите по веригата и как те се отразяват върху цените.

„Компенсаторният механизъм ще бъде готов, в едно с решението за новата цена. Той е част от нея дефакто“, каза още Боев. 

Шефът на регулатора обаче не коментира какво увеличение на цената са поискали от Националната електрическа компания (НЕК) и останалите дружества по веригата.

„Всички искат повишение, нашата работа е да седнем и да анализираме техните разходи, начина, по който се определят - при всеки е различно, и тогава да вземем нашето решение“, каза Боев. 

По думите му срещу всяко увеличение или намаление на цената, стоят разходи, които дружеството е доказало, или следва да докаже, чак след това се преценява дали тяхното предложение за промяна в цената отговаря на истината.

Боев заяви още, че ДКЕВР е взела решение да даде допълнително време на EVN Електроснабдяване, „ЧЕЗ Електро“ и „Енерго-Про Продажби“ за анализиране на документите по исканията на НЕК.

Той уточни, че дава срок до 12 май на EVN Електроснабдяване да се подготви и анализира документите.

Припомняме, че по време на открито заседание на комисията, проведено на 7 април 2014 г., на „Енего – Про Продажби“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и „ЧЕЗ Електро България“ АД бяха връчени нови доказателства по случая, предоставени от НЕК ЕАД. За да имат дружествата време да се запознаят с тях, ДКЕВР насрочи открити заседания за 28 април 2014 г.

Според експертите на ДКЕВР процедурата по отнемане на лицензията е между регулатора и ЕVN Електроснабдяване. Именно заради това представители на НЕК присъстват на заседанието днес (28 април). Според Боев Общественият доставчик не е страна по отношение на процедурата.

Именно по жалба на НЕК за неизплатени средства обаче започна процедурата. Дружеството дори представи нови доказателства по темата в началото на април.

 

Според представителите на ЕРП-тата новите доказателства на НЕК са неоснователни.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 06.07   1253 г. – Миндаугас е коронован за първи крал на Литва. 1415 г. – Ян Хус е изгорен на клада като еретик. 1483 г. – Ричард III е коронован за крал на...