Разширяването на НАТО ще продължи с Хърватия и Албания

03.04.2008 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Поканата за членство към Македония беше отложена. Няма консенсус за Украйна и Грузия сред страните-членки на пакта
Разширяването на НАТО ще продължи с Хърватия и Албания

Лидерите на страните-членки на НАТО единодушно се съгласиха, че Хърватия и Албания трябва да се присъединят към Северноатлантическия алианс, предаде EUobserver.com.

Засега това са единствените две балкански държави, извън вече влезлите в НАТО, които получават покана. Поканата към Македония беше отложена, тъй като бившата югославска република все още не може да достигне до компромис с Гърция относно официалното си наименование. Спорът е със 17 годишна давност, като Атина не иска да признае конституционното име на съседката си (Република Македония) поради факта, че една от северните провинции на Гърция се нарича Македония, а с името Република Македония Скопие може да прояви претенции към нея.

Отказът на НАТО да покани Македония е лош знак и за европейската интеграция на бившата югославска република, каза словенският премиер Янез Янша. Словения е страната-председател на ЕС за първите шест месеца от тази година.

Междувременно амбициите на Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО също бяха охладени. Няколко от големите западноевропейски държави, начело с Германия и Франция, се противопоставиха на тази идея. Берлин и Париж се страхуват от реакцията на Русия, като Москва твърдо се противопостави на разширението на НАТО до руските граници.

Все пак лидерите на НАТО се съгласиха, че Киев и Тбилиси имат право да кандидатстват за членство в организацията. "Въпросът не е дали, а кога", каза говорителят на Алианса Джеймс Апатурай.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...