Растежът на българската икономика може да се засили до 2%

30.06.2015 | 17:00
по статията работи: Мина Стойчева
Инфлацията у нас може да се доближи до 1% в края на годината
Растежът на българската икономика може да се засили до 2%
Снимка: Thinkstock/Guliver

Растежът на българската икономика може да се засили до 2% в следващите месеци. Заедно с това се очаква дефлационната тенденция да бъде заменена от по-стабилна инфлация, достигаща близо 1% в края на настоящата година, се казва в анализ на „Райфайзенбанк“.

През първото тримесечие на 2015 г. неочаквано БВП отчете ръст от с 3,1% на годишна база. Основна причина за положителните резултати бяха нетният износ, който се увеличи с 2,3 процентни пункта и индивидуалното потребление, което пък нарасна с 1 процентен пункт.

От началото на годината значително подобрение има и в сферата на услугите, както и в индустриалния сектор и селското стопанство. Независимо от сътресенията в банковия сектор през миналата година, през 2015 г. там е регистриран ръст от 0,5 на сто на годишна база.

„Военните конфликти в Украйна и Близкия Изток, напрежението в Македония и финансовата криза в Гърция поставят България в несигурна геополитическа обстановка. Въпреки това, тя остава стабилна“, се посочва в анализа.

Според прогнозата за третото тримесечие на годината износът ще продължава да нараства, стимулиран от слабото евро. Ръст се очаква и в крайното потребление заради ниските лихви по депозитите.

„Очаква се постепенно спадащите лихви по кредитите, както и еврофондовете, да подкрепят инвестициите, които през първото тримесечие бяха неутрални към растежа на икономиката“, смятат експерти от „Райфайзенбанк“.

По отношение на останалите страни от Централна и Източна Европа през третото тримесечие на 2015 г. се очаква по-сериозен растеж, надхвърлящ 3%, в Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Очакванията са в Румъния БВП да достигне 4 на сто, а в Хърватия – 0,5 на сто.

Ситуацията в Русия, Украйна и Беларус обаче ще бъде далеч по неблагоприятна. Прогнозите предвиждат свиване на руската икономика със спад до минус 4 на сто на БВП. Намалението за Украйна може да достигне до минус 10 на сто, а в Беларус – минус 3,5 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...