Ресторантьрите пак скочиха срещу ново затваряне

09.03.2021 | 11:00
по статията работи: econ.bg
Заведенията бяха отворени на 1 март, но с изричната уговорка от здравните власти, че ако има ново нарастване на заболелите, ще се наложи пак затваряне
Ресторантьрите пак скочиха срещу ново затваряне
Снимка: БГНЕС

Очаквано, първите, които надигат глас срещу нови по-строги мерки срещу епидемията, са ресторантьорите. Заведенията бяха отворени на 1 март, но с изричната уговорка от здравните власти, че ако има ново нарастване на заболелите, ще се наложи пак затваряне. А много голяма част от здравните експерти предупредиха, че ресторантите изобщо не трябва за заработват отново точно в началото на третата вълна на вируса.

Вчера здравният министър обяви, че до дни ще се вземе решение къде и как ще бъдат затегнати ограниченията – най-вече в областите със заболеваемост над 300 на 100 000 души. Една от мерките, които са обсъдили здравните власти вчера, е затваряне на заведения или въвеждане на по-ранен вечерен час.

Ресторантьорите вече реагираха бурно, начело с Ричард Алибегов. Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

От бранша твърдят, че „отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи“. Дори било закъсняло, но вече е факт и нямало връщане назад.

„Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект“, пише в позицията.

„Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април 2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции“, заплашват от бранша.

„И то само седмица, след като бяхме отворени! И то месеци, след като колегите ни в хотелите работеха и се видя, че това не води до повишаване на заразяването“, се посочва още в позицията.

„Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!“, продължават ресторантьорите.

Ние няма да приемем нищо друго, освен вече разписаните мерки и дати, се казва още в позицията.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...