Очаквано, първите, които надигат глас срещу нови по-строги мерки срещу епидемията, са ресторантьорите. Заведенията бяха отворени на 1 март, но с изричната уговорка от здравните власти, че ако има ново нарастване на заболелите, ще се наложи пак затваряне. А много голяма част от здравните експерти предупредиха, че ресторантите изобщо не трябва за заработват отново точно в началото на третата вълна на вируса.
Вчера здравният министър обяви, че до дни ще се вземе решение къде и как ще бъдат затегнати ограниченията – най-вече в областите със заболеваемост над 300 на 100 000 души. Една от мерките, които са обсъдили здравните власти вчера, е затваряне на заведения или въвеждане на по-ранен вечерен час.
Ресторантьорите вече реагираха бурно, начело с Ричард Алибегов. Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.
От бранша твърдят, че „отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи“. Дори било закъсняло, но вече е факт и нямало връщане назад.
„Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект“, пише в позицията.
„Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април 2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции“, заплашват от бранша.
„И то само седмица, след като бяхме отворени! И то месеци, след като колегите ни в хотелите работеха и се видя, че това не води до повишаване на заразяването“, се посочва още в позицията.
„Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!“, продължават ресторантьорите.
Ние няма да приемем нищо друго, освен вече разписаните мерки и дати, се казва още в позицията.