Реформата в БАН се оплете в юридически казуси

09.08.2010 | 08:17
по статията работи:
От 1 юли и общата численост, и структурата на Общото събрание на БАН са под въпрос
Реформата в БАН се оплете в юридически казуси

В параграф 22 се вкара Българската академия на науките покрай влязлото в сила от 1 юли сливане на институти. От тази дата голяма част от институтите вече не съществуват като самостоятелни юридически лица, но това не пречи техни представители да продължават да гласуват решения в Общото събрание на академията. Според юристи това поставя под въпрос всички решения от ОС на БАН, включително предстоящите конкурси за директори, атестация и съкращения на учени. Няма законов проблем, отвръщат от БАН.

По устав Общото събрание е висшият колективен орган на управление на академията. Членовете на Общото събрание се избират от съответните постоянни научни звена, като броят на представителите зависи от големината на института. Големи звена с над 104 души имат право на четирима представители.

От първи юли и общата численост, и структурата на Общото събрание са под въпрос, защото в него има представители на закрити звена. Дори и да се допусне на теория, че слетите институти биха излъчили същите представители, някои хора трябва да отпаднат, сигнализират учени от академията. Така например, два средноголеми института (75-104 учени) в момента излъчват по трима представители в ОС - общо 6 души, а след сливане ще могат да пратят в колективния орган само четирима.

Проблемът е бил поставен пред членовете на Общото събрание, научи в. "Сега". В становище юристи препоръчват саморазпускане на Общото събрание или спешно свикване на нови събрания в слетите звена, които да излъчат нови членове. Други юристи обаче смятат, че няма проблем и БАН е решила да продължи да работи в сегашния състав. Нещо повече - ново Общо събрание ще бъде излъчено след сериозно отлагане и приключване на атестацията на всички институти и учени.

"Този въпрос бе обсъждан, но получихме становище, че няма законов проблем. Общото събрание е излъчено с четиригодишен мандат, броят на учените, които са представени в него, не е намалял", коментира главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров. Според него обратният подход - разпускане на Общото събрание, избор на ново, второ разпускане след съкращенията на част от учените и избор на трето, би вкарало БАН в безкрайна процедура и би блокирало работата. "Начинът, по който ще се случва реформата, включително и изборът на нов ОС, бе гласуван от настоящото Общо събрание през закриването на институтите", твърди Хаджитодоров.

Евентуално оспорване на взиманите от ОС решения крие сериозна опасност от блокирането на работата на институтите за дълго време. Общото събрание трябва да избере учредителните научни съвети на новите слети институти, които ще готвят временните им структури. ОС трябва да напише и правилата за атестация на всички институти и да приеме експертните комисии, които ще извършват оценяването. След юли ОС гласува правила за избор на новите директори, както и промени в устава на БАН.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...