Роумингът остава в историята?

30.05.2013 | 14:55
по статията работи: Ралица Стоянова
Плащането на роуминг в страните от Европейския съюз да отпадне от пролетта на 2014 г., предлага комисар Нели Крус
Роумингът остава в историята?

Плащането на роуминг в страните от Европейския съюз да отпадне от 2014 г. Това предложи еврокомисарят по новите технологии Нели Крус обяви в реч пред Европейския парламент и изрази намерението си да представи законодателен пакет в тази насока, информира EuroActiv.

Тя обясни, че иска това да се случи преди изборите за ЕП, които ще се проведат на от 22 до 25 май догодина. Според нея отмяната на роуминга в ЕС може да се случи около Великден 2014 г.

"Искам европейците да видят какво прави комисията за тях. Искам да можете да се обърнете към вашите избиратели и да им кажете, че сте успели да сложите край на роуминга, т.е. допълнителното заплащане за използване на мобилни услуги", обърна се Крус към депутатите.

"В Европа не можем да си позволим безбройните и ненужни изкуствени препятствия, които стоят на пътя на единен пазар на телекомите", написа Круз в Twitter.

Говорител на комисаря, Райън Хийт, призова телекомуникационни оператори да не се противопоставя на ход, защото той ще стимулира търсенето.

Крус ще предложи законодателен пакет, включващ и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет, гарантирайки неутралността на мрежата, и други разпоредби за борба с кибер престъпността. Целта е пакетът да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета около Великден 2014 г., т.е. преди изборите за ЕП и той да може да влезе в сила през 2015 или 2016 г.

От 1 юли 2012 г. изходящо обаждане в рамките на ЕС струва 0.68 лева, входящото - 0.187 лева, SMS-ът е на цена 0.211 лева, а цената за мегабайт свалени данни е 1.642 лева с ДДС.

От януари операторите са длъжни да известяват потребителите с SMS за това, че навлизат в чужда територия или са в гранична зона, където е възможно да имат роуминг. Санкцията е до 10 000 лева, ако не го направят.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...