Русия се озъби на САЩ заради Сноуден

24.06.2013 | 15:40
по статията работи: Георги Георгиев
Кремъл не признава официално, че държи американеца на летище Шереметиево
Русия се озъби на САЩ заради Сноуден

Русия атакува САЩ заради натиска, който Белият дом оказа за екстрадирането на Едуард Сноуден от Москва. Сега той трябва да отлети от руската столица, информира агенция „Ройтерс“.

В момента бившият служител на щатската Агенция за национална сигурност бяга, за да се спаси от съдебно преследване в САЩ по обвинение за издаване на секретна информация.

29-годишният Сноуден се страхува от възмездие, след като разкри пред света тайни съдебни заповеди, уличаващи американските власти в практики за събиране на информация от милиони телефонни потребители в САЩ, както и достъп до личните профили на потребители на водещи американски технологични компании.

В неделя на американеца му бе позволено да напусне Хонг Конг, след като Вашингтон отправи молба към китайските власти в града да им предадат беглеца по обвинение в шпионаж. Сега Сноуден е държан в транзитната зона на московското летище Шереметиево. Там той ще изчака, докато Еквадор реши дали да му предложи политическо убежище.

Шансовете за подобно развитие на ситуацията не са малки, тъй като Еквадор е страната, която предложи политическо убежище на Джулиан Анандж – основателят на Wikileaks, който в момента се укрива от САЩ в еквадорското посолство в Лондон.

Сега Белият дом заяви, че очаква от руското правителство да изпрати Сноуден обратно към САЩ и изяви „силното си възражение“ към Хонг Конг и Китай от пускането на американеца.

Руската страна обаче реши да игнорира призива на Вашингтон, а секретариата на президента Владимир Путин отрече да разполага с информация за местоположението на Сноуден. Цялата тази ситуация поставя администрацията на президента Барак Обама в деликатно положение в момент, в който Белия дом се опитва затопли отношенията си с Кремъл.

Други официални представители заявиха, че Москва няма задължение да си сътрудничи на Вашингтон след приетото законодателство, което налага визови забрани и замразяване на активите на руснаци, които са обвинени в нарушаване на човешките права.

„Защо Съедините щати да очакват умереност и разбиране от Русия?“, попита риторично Алексей Рушков, ръководител на комитета за външна политика в долната камара на руския парламент.

Сега топката е в ръцете на еквадорските власти, които трябва да решат дали да уважат молбата на Сноуден за политическо убежище. Междувременно в медиите изтече информация, че беглецът е резервирал полет за Хавана с руската Аерофлот.

За да го уловят (и евентуално интервюират ), няколко журналисти от различни водещи медии и агенции също резервираха места в същия самолет, само да установят по-късно, че Сноуден не е е на борда и мястото му е празно. Сега те пътуват към Хавана.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...