Ръст в приходите на Google

31.01.2014 | 15:50
по статията работи: Симеон Досев
Данните за последното тримесечие на 2013 г. са положителни въпреки загубите на Motorola
Ръст в приходите на Google

Google отчете по-високи от очакваните приходи за последното тримесечие на годината, въпреки че цените на онлайн рекламите на компанията продължават да падат, а загубите в Motorola се задълбочават все повече, информира агенция „Ройтерс“.

Припомняме, че вчера от Маунтин Вю обявиха, че Motorola ще бъде продадена на китайската компания Lenovo.

Акциите на Google, които поскъпнаха с повече от 20% през последните три месеца, регистрираха ръст от почти 4% до 1178 долара в четвъртък (30 януари).

На пресконференцията по обявяването на резултатите шефовете на компанията обявиха, че добрите резултати се дължат на ръст на търсенето от страна на търговците на дребно за последните три месеца на миналата година, както и високо търсене на онлайн реклами на международните пазари.

„По време на ваканционния сезон стана напълно ясно, че интернет наистина се е превърнал в мястото за пазаруване по време на празниците“, коментира бизнес директорът на компанията Никеш Арора.

Платените кликове при онлайн рекламите на Google са се увеличили с 31% по време на традиционно натоварения коледен сезон. От друга страна обаче средната цена на клик е паднала с 11%.

Както и в Yahoo, и при Google рекламният бизнес е под натиск, тъй като все повече потребители използват услугите на компаниите през смартфони или таблети, където приходите от реклама са много по-малки.

Motorola, която ще бъде продадена на най-големият производител на персонални компютри в Китай Lenovo, отчетоха оперативни загуби в размер на 384 млн. долара за последното тримесечие спрямо 152 млн. долара за предходната година.

От Google не успяха да вдъхнат нов живот на известната със своите мобилни телефони компания, главно поради силната конкуренция от страна на Apple. Затова продажбата на носещото единствено загуби звено се счита за позитивна.

Консолидираните приходи на компанията, включително тези от бизнеса със смартфони на Motorola, нараснаха до 16,86 млрд. долара за последните три месеца на 2013 г. спрямо 14,42 млрд. долара за същия период през предходната година. Очакванията на анализаторите бяха за стойности от около 16,75 млрд. долара.

Общо приходите от интернет бизнесът на Google регистрират ръст от 22% до 15,7 млрд. долара. Нетният доход на технологичния гигант възлиза на 3,38 млрд. долара или 9,9 долара на акция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...