САЩ официално премахва думата "негър"

26.02.2013 | 15:15
по статията работи: Георги Георгиев
За ползване остават понятието "черен" или политически коректното "афроамериканец"
САЩ официално премахва думата "негър"

За първи път в своята над 100-годишна история Американското бюро за преброяване на населението се отказва от използване в своите официални документи на думата „негър“ (negro), съобщават колегите от застрахователния сайт Insmarket.bg

Подведомствената структура на Министерството на търговията на САЩ започва да обозначава расовата принадлежност на тъмнокожите граждани на страната с думата „черен“ (black), която в Съединените щати не се смята за обидна. Паралелно с нея продължава употребата и на политически коректния израз „афроамериканец“ (African-American), който се използва активно от десетилетия.

Според ръководителя на отдела за расова статистика в Бюрото – Никълъс Джоунс, решението е взето заради това, че много американци възприемат думата „негър“ като „оскърбителна за техните чувства“. Джоунс коментира, че промените ще бъдат внесени в официалните документи от следващата година, когато стартира национално преброяване на американските семейства.

„Това показва, че времената се менят, а с тях се променят и лексикалните понятия за расова принадлежност“, отбелязва професорът по социология в Станфордския университет Матю Снийп, цитиран от АП.

Определението „негър“ напомня на младите афроамериканци за епохата, когато са били считани хора „втора ръка“, посочва той.

Думата „негър“ става популярна през 60-те години на миналия век, когато тъмнокожите американци започват своята активна дейност. „Негър“ сменя по-обидно възприеманата дума „цветнокож“ (colored).

В документите от преброяването на населението през 2010 г. в графата „расова принадлежност“ един от вариантите за отговор е „негър, черен или афроамериканец“.

От догодина в анкетните карти ще фигурират само последните две думи.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...