Санкционират "Мобилтел" заради заблуда с кодираните телефони

03.10.2014 | 13:30
по статията работи: Мина Стойчева
Апаратите трябвало да бъдат безплатно разкодирани след приключването на договора
Санкционират "Мобилтел" заради заблуда с кодираните телефони
Снимка: Sxc.hu

Мобилният оператор "Мобилтел" ще трябва да плати глоба заради прилагана нелоялна търговска практика, свързана с кодираните телефони. От компанията са обещавали на своите клиенти изплащаните на лизинг апарати да бъдат безплатно разкодирани след приключването на договора им.

Реално обаче, за да получат кода е необходимо потребителите да заплатят такса, посочена в ценовата листа на оператора. Тази информация е предоставена единствено на интернет страницата на компанията. Така потребителите, които нямат интернет достъп е възможно да вземат неинформирано решение в случая, обясняват от Комисията за защита на потребителите.

След произнасянето на КЗП, Върховнията административен съд е потвърдил установеното нарушение от регулатора. Това е окончателното решение на ВАС и не подлежи на обжалване. 

С последните изменения на Закона за защита на потребителите е предвидено в случаите на потвърдена от ВАС нелоялна практика, потребителите да имат право да развалят договора с търговеца. Хората могат да предявят претенции пред съда за това, че са били ощетени, и да получат компенсации от "Мобилтел" в случая, обясняват от КЗП. Окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...