Седем мита за заплатата. На какво да обърнем внимание?

29.04.2018 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Немалко са служителите и работниците с дълъг стаж и голям опит, които пребивават в плен на стереотипи относно трудовото възнаграждение
Седем мита за заплатата. На какво да обърнем внимание?
Снимка: БГНЕС

Един от най-важните и в същото време щекотливи въпрос при събеседване е този за заплатата, а именно: нейният размер, своевременното й изплащане, възможностите за увеличаване. Немалко са служителите и работниците с дълъг стаж и голям опит, които пребивават в плен на стереотипи относно трудовото възнаграждение. Специалисти от украинския кадрови портал HeadHunter обобщават основните митове за заплатата и дават съвети на какво да обърнем внимание по въпросите на заплащането на труда.

Мит №1: Нямам опит, затова не мога да диктувам условията

Не можете да диктувате условия, обаче можете да обявите желанията си и това дори е препоръчително. Помнете: ако са ви предпочели за интервю това означава, че са заинтересувани от вас, тоест на събеседването като минимум ще ви изслушат. Ако желанията ви са в рамките на това, което компанията може да си позволи, защо да не се споразумеете.

Мит №2: Докато не изникнат други предложения, ще се съгласявам на всичко, само и само да имам работа

Разбира се, алтернативно предложение за работа винаги дава по-голям шанс за по-добри условия и по-важното – за по-голяма увереност в себе си. Но дори и да няма такива предложения, не се притеснявайте да питате: дори и работодателят да ви откаже увеличение на заплатата, нищо не губите.

Мит №3: Дават достатъчно висока стартова заплата – какво означава това?

Това може да означава, че не сте се дооценили правилно и силно сте занижили личните си очаквания. Все пак поискайте повишение поне с 10%, ако не искате да работите наравно с всички, а да вземате по-малко.

Мит №4: В икономическа криза сме, добре че поне не намаляват заплатата

Не е никак лесно да се намерят добри професионалисти, а по време на криза е още по-трудно Не забравяйте това!

Мит №5: Интернет ще ми подскаже как вървят заплатите

Може и да ви подскаже, но стойностите са силно ориентировъчни. Ето защо се поинтересувайте от по-надеждни източници за средното възнаграждение за вашата позиция, например чрез познати, професионални клубове, социални мрежи, агенции за наемане на кадри.

Мит №6: Жената априори получават по-малко от мъжете

Истинският професионализъм не познава пол. Отказът от увеличаване на заплатата по полов признак е дискриминация и "плаче" за съответните инстанции.

Мит №7: Веднъж ми отказаха – да не нахалствам

А трябва! Преговорите са двустранен комуникационен процес. Може шефът ви да оцени вашата активност и да ви предложи повишение. Или пък потенциалният работодател да отбележи способността ви за убеждаване и да ви покани на позиция по-висока от първоначалната.

И, още един съвет – винаги искайте повече от това, което разчитате да получите. За работодателя желанието да икономисва е естествено, затова и нивото на заплатата при събеседването може да бъде намалено 5-10%. Поискайте именно повече от това, за да завършите преговорите положително за вас. Ако пък отдавна работите в една компания и считате, че заслужавате повишение – поискайте +20%, за да получите в крайна сметка 10%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.07   64 г. – Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни. 1344 г. – Венецианският сенат...