Сергей Игнатов подаде оставка

28.01.2013 | 16:19
по статията работи: Петя Бързилска
Причина за напускането на министъра на образованието са откритите над 60 нарушения във Фонд "Научни изследвания"
Сергей Игнатов подаде оставка

Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

След това Игнатов е депозирал молбата си за напускане на поста и тя е била приета от министър-председателя, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проверката на Инспектората на Министерски съвет във Фонд "Научни изследвания" е констатирала около 60 нарушения. Докладът трябва да стане публичен през тази седмица. По думите на министъра на финансите Симеон Дянков голяма част от нарушенията са административни, има открити нарушения и при провеждане на конкурсите.

Премиерът ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Игнатов.

Днес след среща между учени и министър-председателя Бойко Борисов по отношение скандалите във Фонд „Научни изследвания“, стана ясно, че по-рано управителят на Фонда Христо Петров е подал оставка, а през декември от Управителния съвет на Фонда си тръгна проф. Мирослава Кортенска. Днес учените са разговаряли с премиера за мерките, които трябва да бъдат взети срещу злоупотребите във фонда.

Стана също ясно, че по искане на премиера Сергей Игнатов не е участвал на срещата.

По думите на Христо Лафчиев от Българска академия на науките (БАН) учените, които са присъствали днес на разговорите, единодушно заявяват, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради злоупотребите, които, според тях, са прикривани от години. По думите на Лафчиев образователният министър е бил информиран за нередностите във фонда, но не са взимани мерки по въпроса.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....