Скандал: Огромна част от депозитите в Кипър са изтекли до 15 март

01.04.2013 | 17:00
по статията работи: Петя Бързилска
Скандалът засяга и президента Никос Анастасиадис. В източването на капитали от Кипър са замесени негови роднини
Скандал: Огромна част от депозитите в Кипър са изтекли до 15 март

Скандал за прехвърляне на огромни средства от кипърски банки в банки в чужбина гръмна в Кипър. Изнасянето им е станало дни преди решението на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) за “подстригването” на депозитите. В списъка са и роднини на президента Никос Анастасиадис, предаде БНР.

132 фирми и физически лица са изтеглили огромна част от депозитите си в евро, долари и рубли от кипърски банки в периода 1 - 15 март, сочи разпространеният в кипърските медии списък. На 15-и март бе първото заседание на Еврогрупата, когато бе решено депозитите в кипърските банки да се обложат с еднократен данък като условие за отпускането на спасителен заем за Кипър. Общата сума е около 700 млн. евро.

Подозренията са, че възползвалилите се от трансфера на парите си са имали вътрешна информация за подготвяните изисквания. Още повече, че финансовият министър Михалис Сарис публично призна, че правителството е било предупредено за намеренията на Еврогрупата да наложи “подстригване” на депозитите над 100 000 евро.

Скандалът засяга и президента Никос Анастасиадис, тъй като в източването на капитали от Кипър са замесени и негови роднини. Само три дни преди срещата на Еврогрупата фирма на бащата на съпруга на дъщеря му, е прехвърлила в британска банка 21 млн. евро от 5 свои сметки в Лаики банк – банката, за която впоследствие бе взето решение за ликвидация.

От компанията категорично отрекоха злоупотреба и заявиха, че това е опит за политизация на закономерни икономически дейности.

Според президента Анастасиадис атаката е срещу него от хората, които доведоха страната в състояние на фалит. Той заяви, че всички случаи, включително и този на неговото семейство, ще бъдат проверени строго от анкетната комисия, която бе назначена с цел да разследва причините и виновните за икономическата трагедия на страната. Комисията започва своята работа утре.

Финансовата криза в страната предизвика още един скандал. Двете проблемни кипърски банки, чиято съдба бе залог в споразумението на Кипър с Тройката, в продължение на години са опрощавали заеми на политици, депутати, държавни чиновници и техни компании. Под удари попадна и финансовото състояние на семейството на бившия президент на страната Димитрис Христофияс.

В петък (29 март) по думите на кипърския държавен глава стана ясно, че страната няма да се отказва от еврото.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...