След Великден ще бъде емитиран нов дълг за още 200 млн. лева

16.04.2020 | 16:55
по статията работи: econ.bg
Те ще са със срочност пет години, с фиксиран лихвен процент с падеж 15 януари 2025 г. при условия, определени от Министерството на финансите. Определен е 0,01% годишен лихвен процент, с дата на плащане 29 април
След Великден ще бъде емитиран нов дълг за още 200 млн. лева

Още 200 милиона лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет на 27 април, когато Българската народна банка ще проведе поредния аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации. 

Те ще са със срочност пет години, с фиксиран лихвен процент с падеж 15 януари 2025 г. при условия, определени от Министерството на финансите, съобщи пресцентърът на централната банка. Определен е 0,01% годишен лихвен процент, с дата на плащане 29 април.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Това е седмият търг за продажба на държавни ценни книжа от началото на годината. Обявата за аукциона дойде няколко дни след като станаха ясни резултатите от предлагането на 10,5-годишни държавни ценни книжа. При тях постигнатата лихва вече бе по-висока от тази на проведените в началото на годината търгове, което е очаквано предвид кризата, породена от коронавируса.

Ако поръчките в предстоящата емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за общо 1.4 млрд. лева от януари насам.

По предложение на финансовия министър Владислав Горанов парламентът увеличи лимита за поемане на нов държавен дълг със 7.8 млрд. лева. Така от 2.2 млрд. сега той ще може да достигне до 10 млрд. лева през настоящата година. В аванс финансовият министър съобщи, че първоначалната идея е държавата да емитира нов дълг в размер на 4.2 млрд. лв., който да покрие очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лв., както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капиталът на Българската банка за развитие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.07   1139 г. – Алфонсо I Енрикеш побеждава маврите в Битката при Урике и се обявява за крал на Португалия. 1261 г. – Армиите на никейския император Михаил VIII...