Сливен и Бургас искат спешен заем от държавата

09.09.2014 | 10:43
по статията работи: econ.bg
Парите на двете общини остават блокирани в КТБ
Сливен и Бургас искат спешен заем от държавата

Община Сливен ще поиска от държавата безлихвен заем за над 12 милиона лева заради блокирани сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Предложението ще бъде обсъдено на извънредна сесия на общинските съветници.

Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев, блокирането на средствата в банката създава затруднения по текущите плащания на общината, второстепенните разпоредители с кредити и представлява реална заплаха за изпълнението на някои от европроектите.

Изготвените справки сочат, че за разплащане на дейностите по европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за стари задължения - 5 241 870 лева, получени целеви средства - близо 92 000 лева.

Проведени са били консултации между Министерството на финансите, Националното сдружение на общините и кметове на общини за намиране на временен механизъм, който да позволява на общините да извършват нормалната си работа, а именно отпускане от министъра на финансите на временни заеми за сметка на централния бюджет, информира БТА.

"С цел осигуряване нормалното изпълнение на бюджета за 2014 г. е необходим такъв заем за сумата от 12 292 194 лева, намиращи се в КТБ – Сливен", пише в предложението. 

Заем от държавата ще поиска и Бургас. Общината ще поиска спешно да получи в заем от държавата 20-те милиона лева, блокирани в КТБ, които после тя да си възстанови от банката.

Местният парламент в Бургас се събира на извънредно заседание заради водното бедствие, което отне три човешки живота и предизвика огромни щети.

Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура.

Ще бъде гласувана и по 6000 лева финансова помощ за подпомагане на семействата на загиналите от Бургас, които станаха жертви на потопа.

От наводненията в Хасковско са пострадали 200 къщи, два скъсани язовира, 6 разрушени диги на реки, един отнесен път, стотици удавени животни и хиляди декари земеделски земи под вода.

Все още не е ясна каква е финансовата оценка на щетите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...