Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на МС за 2008 г.

29.09.2009 | 16:30
по статията работи:
Отчетът за изпълнението на бюджета на МС не дава вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние, заявяват от СП
Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на МС за 2008 г.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров връчи днес на министър-председателя Бойко Борисов одитното становище по проверката и заверката на Годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. На финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. се прави отказ от заверка, съобщават от Сметната палата.

В становището за заверка на годишния финансов отчет за 2008 г. на Министерския съвет одитният екип на Сметната палата изразява мнение, че поради констатираните съществени грешки и нередности отчетът за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки за 2008 г. и балансът към 31 декември 2008 г. на Министерския съвет не дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние.

Основанието за отказа на заверката е Одитен стандарт № 3 на Сметната палата, според който одитно становище за отказ от заверка се дава, когато "одитното становище указва, че финансовият отчет не е съставен вярно и честно." Съгласно Закона за Сметната палата при отказ от заверка на годишен финансов отчет на разпоредител с бюджетни кредити, Сметната палата уведомява министъра на финансите за предприемане на конкретни действия в съответствие със законовите му правомощия.

В хода на извършващия се в момента от Сметната палата одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от 1 януари 2008 г. до 31 юли 2009 г., възложен с решение на Народното събрание от 20 август 2009 г., се установиха данни, които влизат в рязко противоречие със становището за заверка без резерви на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г., утвърдено от ръководителя на Отделение V Ерджан Алкова, се казва в становището, връчено на премиера Борисов.

Съгласно Закона за Сметната палата становищата по извършените одити и заверки на годишните финансови отчети на централни разпоредители с бюджетни средства се утвърждават окончателно от ръководителите на отделенията на Сметната палата.

На свое заседание Сметната палата оспори, подготвеното от одитен екип от Отделение V и утвърдено от Ерджан Алкова, одитно становище за заверка без резерви на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. Сметната палата прецени, че е налице основание за подготвяне на ново одитно становище от друг одитен екип.

Назначеният със заповед на председателя на Сметната палата одитен екип изготви настоящото одитно становище, с което на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. се прави отказ от заверка. Председателят на Сметната палата утвърди това становище.

Председателят на Сметната палата със заповед отне ръководството на Отделение V на Сметната палата от Ерджан Алкова, член на Сметната палата, поради неефективно осъществен контрол за изпълнението на одитната задача за одит и заверка на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. По закон председателят на Сметната палата няма право да освобождава членове на Сметната палата, нито да предлага на Народното събрание тяхното предсрочно освобождаване, поради несправяне със служебните им задължения.

Председателят на Сметната палата разпореди вътрешна проверка на дейността на одитния екип от Отделение V, осъществил първоначалната заверка на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. Той поема функциите на ръководител на Отделение V до определянето на нов ръководител.

По рано днес лидерът на СДС Мартин Димитров изрази опасение, че одитът на МС, който се прави от Сметната палата, ще отчете нарушения на Закона за обществените поръчки и това може да доведе до искане на отмяна на заверката на бюджета на МС за миналата година. Одитите на Фонд "Земеделие" и на ПУДОС ще покажат още по-големи нарушения", посочи Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.07   1139 г. – Алфонсо I Енрикеш побеждава маврите в Битката при Урике и се обявява за крал на Португалия. 1261 г. – Армиите на никейския император Михаил VIII...