Смъртни случаи след ваксинация: Каква е истината?

19.01.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
33-ма възрастни пациенти починаха в Норвегия след поставяне на ваксина срещу коронавирус
Смъртни случаи след ваксинация: Каква е истината?
Снимка: под лиценза на creative commons

Заради краткия срок, в който ваксините срещу Covid-19 бяха създадени, а и защото са прекалено нови, опасенията около безопасността им и страничните им ефекти са нормални. 

Някои хора, получили и двете дози от препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, се оплакват от треска, главоболие и болка на мястото на инжектирането. Тези странични ефекти обикновено изчезват бързо.

По-притеснително обаче е, че Норвегия съобщава за смъртни случаи сред възрастни хора със сериозни заболявания след прилагането на ваксината Pfizer/BioNTech. 

Няколко други пациенти, получили ваксините, са имали сериозна, но лечима алергична реакция, наречена анафилаксия, съобщава България on Air.

Почитателите на конспиративни теории често използват тази информация като доказателство срещу ваксините, предназначени да ни предпазят от Ковид-19. Но какво знаем за тях и има ли нужда от притеснение?

Какво знаем за смъртните случаи след ваксинация?

В средата на януари Норвегия съобщи за 33 смъртни случая след ваксинация с ваксината на Pfizer/BioNTech, пише Bloomberg. Всички починали са от категорията "75 години +" (точните възрасти не са посочени от съображения за поверителност) и включват неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци.

Близо 42 000 души са получили ваксината на Pfizer/BioNTech в Норвегия, където властите отдават приоритет на имунизацията на жителите на домовете за възрастни хора.

Всички смъртни случаи, настъпили в рамките на няколко дни след ваксинацията, се разглеждат внимателно. Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между смъртта на 33-те души и ваксината, която са получили.

Според Норвежката агенция по лекарствата всяка седмица средно 400 души умират в домове за възрастни хора и заведения за дългосрочни грижи. 

Има ли регистрирани смъртни случаи някъде другаде по света?

В Германия, където над 800 000 души са получили първата си от двете дози ваксина Pfizer/BioNTech, Институтът на Paul Ehrlich е разследвал поне седем случая на възрастни хора, починали малко след ваксинацията. 

Заключението обаче е, че смъртните случаи вероятно се дължат на основните заболявания на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, но не и в следствие на ваксинацията.

Какви реакции са развили тези фатални случаи?

Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария - относително чести, краткотрайни ефекти, които някои хора могат да получат след почти всяка ваксинация. Не се очаква реакциите да са от значение за по-голямата част от хората.

Какво е известно за рисковете от ваксината при по-възрастни, немощни хора?

Не много. Според Стейнар Мадсен, медицински директор на норвежката агенция, често срещаните нежелани реакции, които са обичайни, а младите хора лесно преминават през тях, могат да влошат основното заболяване при възрастните хора.

Само ограничен брой хора на възраст над 85 години са участвали в големи клиничниге изпитвания на ваксината Pfizer-BioNTech. Средната възраст на участниците в проучването за двете одобрени западни ваксини е около 50 години.

Какви действия се предприемат в отговор на смъртните случаи?

Норвежкият институт за обществено здраве актуализира своето ръководство за ваксинация срещу Ковид-19 с по-подробни съвети за ваксиниране на възрастни хора, които са немощни, пише Dnes.bg.

Спряна е системната ваксинация на неизлечимо болни пациенти, чието активно лечение е спряно. Причината е, че често срещаните странични ефекти като временна треска могат да влошат състоянието им.

Какви други сериозни реакции е имало?

Около 5% от САЩ населението е имало такава реакция към различни вещества. Анафилаксията може да бъде фатална, ако например дихателните пътища на човека се подуят, макар че смъртните случаи са рядкост.

Алергиите към ужилване от насекоми и храни могат да провокират такава реакция, въпреки че алергиите от лекарствените са най-честата причина за фатални случаи от анафилаксия в САЩ и Великобритания.

Колко дълго трае рискът от алергична реакция?

Обикновено не дълго. "Анафилактичните реакции обикновено се появяват в рамките на минути до часове след излагане на определено вещество", каза Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и асоцииран заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Досега забавянето във времето варираше от две до 150 минути, като средната стойност беше 13 минути, според CDC.

Знаем ли какво във ваксините причинява реакциите?

Това не е ясно. 

"Двамата водещи кандидати са полиетилен гликол - химично вещество, което се намира в много храни, козметика и лекарства - и липидни наночастици, които капсулират информационната РНК, генетичен компонент във ваксините", според Ерик Топол, експерт по клинични изпитвания и директор на Изследователски транслационен институт на Scripps.

Полиетилен гликолът преди е бил свързан с няколко случая на анафилаксия. След като причината бъде открита, може  ваксините срещу Ковид-19 да бъдат преработени и да са  дори по-безопасни, отколкото са сега, на мнение е Топол.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...