Соевите гранули и други хранителни добавки влизат в допустимия състав на колбасите на пазара у нас. Това стана ясно от изказване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в рамките на проведения днес (7 декември 2012 г.) парламентарен контрол).
В отговор на въпрос на народните представители Добрин Данев и Спас Панчев относно качеството и безопасността на предлаганите в търговската мрежа колбаси, министър Найденов подчерта, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е действащият компетентен орган, който осъществява официален контрол на храните по цялата хранителна верига.
За тази цел се поддържа съответната система за официални проверки и други дейности, сред които – публичното оповестяване на информацията за безопасността и риска на храните, упражняване на контрол върху всички етапи на производство, преработка и дистрибуция. „Предвидените в Закона за храните мерки и санкции са ефективни, съразмерни и възпиращи“, посочи земеделският министър.
Съгласно приетата през 2006 г. Наредба за хигиената на храните, продуктите от животински произход се произвеждат по разработени от производителите технологични документации, в които са описани влаганите суровини, добавки и подправки и технологията на производство. Съставът на произвежданите храни задължително се изписва върху техните етикети съгласно друга наредба, приета през 2000 г.
При етикетирането на хранителните продукти се обявяват най-малко следните данни: наименование на храната, списък на съставките и тяхното количество, дали съдържа генно модифицирани продукти, срок на трайност, условия за съхранение, нетно количество, адрес на производителя, държава производител, указания за употреба, партиден номер.
От какво се произвеждат колбасите?
В състава на колбасите влизат следните продукти: месо от различни видове животни (замразено или охладено), сланина, механично обезкостено месо, вода или лед за хранителни цели, подправки, сол, сол нитритна за хранителни цели, комбинирани препарати на фосфатна основа, растителни протеини. Влагат се още оцветители, стабилизатори, консерванти и ароматизатори, като те са в списъка на разрешените за влагане в производството на месни продукти съгласно наредба, приета през 2002 г.
Заместването на месото със заместители на месо в състава на продуктите е световна практика, която обаче не е законово забранена. Колбасите, съдържащи със заместители, не са опасни, но имат по-ниска хранителна стойност например.
Соевите гранули могат да заместят част от истинското месо. Те са разтварят във вода и се объркват в специална машина – кутер. Колагеновият протеин, извличан от животински продукти, може да замести 10-15% от месото. Разрешено е и влагането на нитратна смес като консервант и за запазване на специфичния розов цвят на колбасите.
"Или, казано с други думи, соевите гранули, колагеновият протеин, картофеното нишесте и др., влизат като съставки в произвежданите продукти", заключи Мирослав Найденов. Той добави, цитиран от Агенция "Фокус", че е създаден стандарт "Стара планина" и продуктите, които са по този стандарт, са 100% от месо.