Сорос: Тежкото приземяване на Китай е „практически неизбежно“

21.04.2016 | 12:35
по статията работи: Даниел Василев
Икономиката на страната наподобява тази на САЩ през 2008 г., смята инвеститорът
Сорос: Тежкото приземяване на Китай е „практически неизбежно“
Снимка: Commons.wikimedia.org

Увеличаването на кредита в китайската икономика „трябва да се разглежда като предупреждение“ за състоянието на стопанството на страната, предупреди милиардерът Джордж Сорос по време на събитие, организирано от Asia Society в Ню Йорк. Това е така, „тъй като показва колко работа е необходима, за да се спре забавянето“, допълни още инвеститора. През март размерът на новоотпуснатите потребителски кредити нарасна с 1,37 милиарда юана (211,23 милиарда долара), удвоявайки се на месечна основа, а същевременно през първото тримесечие икономиката на страната регистрира най-бавното си покачване на годишна база от периода на Голямата рецесия.

„Предвид факта, че съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт на страната вече достигна 350%, колкото дълго още Китай ще може да издържи на нарастване на този зашеметяващо висок дълг (и, по дефиниция, на огромния размер на депозитите)?“, попита още инвеститорът. „По-голямата част от щетите върху икономиката бяха нанесени през последните години“, посочи той, допълвайки, че в момента страната се намира в „параболичен цикъл“.

Според Сорос във втората по големина икономика на света се наблюдават и други обезпокоителни симптоми, сред които са корупционния скандал, последван от антикорупционна политика от страна на управляващата комунистическа партия, спомогнала за отлива на инвестиции, и балона на имотния пазар, който се „самозахранва“. Разрастването на имотния балон в страната може да продължи още известно време, както това се случи в САЩ. В момента ситуацията в Китай, за разлика от представите на много анализатори, е идентична с тази в Съединените щати по време на периода на Глобалната рецесия, смята още Сорос.

Въпреки негативните тенденции пред икономиката на Китай обаче, според финансиста развързването на юана от долара и свързването на стойността му с кошница от валути е „много положително, много здравословно“ развитие за глобалната икономика. Не бива да се забравя обаче, че Сорос е сред инвеститорите, които залагат изключително силно на девалвация на юана от страна на Народната банка на Китай.

На фона на мрачната прогноза на финансиста от икономиката на страната продължиха да идват негативни новини. През април общо 64 компании са се отказали да извършат първично публично предлагане (IPO) на ценните си книги, като техният брой е с 6 пъти по-висок от броя на компаниите, които са се отказали от осъществяването на такова през април 2015 г. „Ако компаниите управляват IPO неправилно, те могат да затънат в значителна финансова нестабилност“, коментира анализаторът от Bank of America Дейвид Куи.

Друг признак на слабост идва от някои държавни акционерни дружества, като от началото на 2015 г. 8 такива са се сблъскали с проблеми да изплащат дълговете си, а 4 от тях се намират във финансови затруднения от февруари тази година. Според анализатори изпадането на което и да е от големите държавни акционерни дружества във фалит ще е тежък шок за цялата финансова система в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...