Спад в черната металургия

27.05.2014 | 09:17
по статията работи: Десислава Маданска
Само за година той е 19%
Спад в черната металургия

Спадът в черната металургия продължава, като само за миналата година спрямо предходната той е 19%. Това става ясно от доклад на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) за 2013 г., като в организацията влизат най-големите производители на метали и изделия.

От отчетените данни на металургичните фирми става ясно, че след големия спад през 2009-2010 г. последва растеж. Той обаче се оказва нестабилен и през 2012 г. има влошаване на показателите. Тази тенденция в черната металургия се запазва и през миналата година.

Така при производството на стомана намалението за 2013 г. в сравнение с 2012 г. е в рамките на 118 000 тона, като 43 000 от тях се дължат на по-ниския износ.

Металургичните ни предприятия продължават да изнасят най-много за страните от Европейския съюз, където се експортират 58% от всички изделия в сектора на черната металургия. Общо браншът изнася 71,3% от продукцията си, става ясно от доклада.

За 2013 г. износът на продукти от черни и цветни метали достига 6,46 млрд. лева, а вносът - 3,2 млрд. лв. като в статистиката влизат и металните отпадъци, съобщава в. „Труд“. На черната металургия се падат едва 1,33 млрд. лева от износа.

За разлика от черната, цветната металургия запазва обема на производство. В сравнение с 2012 г. са произведени с по 3 000 тона повече електролитна мед и цинк, както и 4 000 тона олово отгоре.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...