Спад на производствената инфлация през март

30.04.2013 | 16:08
по статията работи: Петя Бързилска
2,2% е намалението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ
Спад на производствената инфлация през март

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2013 г. е с 1.1% под равнището от предходния месец. Така се продължава тенденцията на ръст и последващ спад на производствената инфлация на месечна основа за последните четири месеца. През февруари беше отчетено увеличение от половин процент спрямо януари тази година. През първия месец на годината пък индексът на цените на производител нарасна с 0.8%, а през декември миналата година беше отчетено месечно нарастване от 5.3%.

Намаление на цените през третия месец на 2013 г. е регистрирано в добивната промишленост - с 1.4%, в преработващата промишленост - с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на цените на производител измерва средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.5%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.4%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2013 г. нараства с 0.6%. Цените намаляват в добивната промишленост - с 4.2%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение - с 2.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо март 2012 г. е отчетено при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.4%; производството на хранителни продукти - със 7.1%; производството на напитки - с 6.4%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 5.1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.7%.

Общият индекс на цените на производител през март 2013 г. намалява с 0.8% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.3%, в преработващата промишленост - с 0.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.0%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост2 се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.4%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...