Спазариха бюджета на ЕС до 2020 г.

27.06.2013 | 17:40
по статията работи: Ралица Стоянова
Постигнатото споразумение "не е най-доброто, но е 100% повече от нищо", смята Мартин Шулц
Спазариха бюджета на ЕС до 2020 г.

Европейските институции успяха да постигнат споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г., което сваля пречките пред влизането в сила на новата бюджетна рамка на съюза.

Споразумението стана възможно, след като страните членки приеха предложение за компромис, изготвено от парламентарните докладчици по бюджета Ивайло Калфин и Раймер Бьоге.

Удовлетворен съм от постигнатото. Споразумението идва точно навреме. Компромисът е достатъчно добър да отблокира преговорите на бюджета и да позволи финансирането на ЕС да започне навреме на 1 януари. Забавяне на парите за регионите по вина на ЕС няма да има", заяви Ивайло Калфин след маратона от преговори. "Разбира се, Европейският парламент би желал да има повече пари за общи политики, но сега европейският бюджет ще позволи освобождаването на допълнителни средства за  най-спешните дейности. Тези пари сега ще отидат и то бързо при хората, вместо да се върнат в страните членки", добави той.

Предсрочно ще бъдат освободени 2,6 млрд. евро. Вместо за 7 г. те ще бъдат инвестирани за две като разпределението по приоритети е следното: 2,1 млрд. за младежка безработица, 400 млн. за научни изследвания, 150 млн. за студентската програма "Еразъм" и 50 млн. за стимулиране на малки и средни предприятия.

Отпадат ограниченията за прехвърляне на неизползвани бюджетни средства, което ще донесе допълнително 2,5 млрд. евро през 2014 и 2015 г. Те ще бъдат насочени към проекти за борба с младежката безработица. Таваните на прехвърляне на неизползвани средства след 2016 г. са значително завишени спрямо временните договорености от миналата седмица. Страните, които желаят, могат доброволно да добавят още до 1 млрд. евро към 2,5-те млрд. на фонда за бедните, от който се купуват дрехи и храна за социално слабите.

Парламентът получи и желаното задължително преразглеждане на европейския бюджет в края на 2016 г. Това ще позволи на следващия парламент и Европейска комисия, които ще бъдат избрани след изборите догодина, да прецизират бюджетните приоритети, както и финансиране. В бъдеще дългосрочното бюджетно планиране ще се прави за пет, а не както досега за седем години, за да може по-ефективно да насочват средствата. До 9 юли страните членки ще актуализират бюджета за тази година с допълнителни 7,3 млрд. евро, за да покрият неразплатени сметки по изпълнени европроекти.

Пробивът беше постигнат след извънредна тричасова среща, свикана рано тази сутрин в Брюксел между председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и ирландския премиер Енда Кени, който председателства Съвета. Тя се наложи, след като миналата седмица преговорните екипи прекъснаха работа поради изчерпването на възможностите за постигане на задоволително споразумение. В последствие 4 от 7-те парламентарни групи декларираха, че резултатът от преговорите не ги задоволява и няма да подкрепят бюджета на ЕС до 2020 г. 

Вчера (26 юни) Партията на европейските социалисти (ПЕС) заяви, че няма да подкрепи настоящото предложение за дългосрочен бюджет на ЕС. 

"Компромисът не беше лесен и все още предстои да бъде убеден парламентът, който беше силно разочарован от липсата на амбиция в споразумението, постигнато от европейските лидери, но аз ще апелирам той да подкрепи постигнатото днес. То не е най-доброто, но е 100% повече от нищо", заяви Мартин Шулц. 

Европейските лидери ще обсъдят споразумението още тази вечер или утре на срещата си в Брюксел. Одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС ще бъде включено в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент следващата седмица, решиха шефовете на парламентарните групи.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...