Спира се 40% от производството на "зелена енергия"*

26.03.2013 | 11:39
по статията работи: Ралица Стоянова
Агенцията за държавна финансова инспекция ще направи одит на обществените поръчки в държавните енергийни предприятия
Спира се 40% от производството на "зелена енергия"*

"Енергетиката е болна". Това заяви министърът на икономиката енергетиката и туризма Асен Василев по време на провела се днес пресконференция, на която той представи списък с предложения за "оздравяване" на сектора.

40% от производителите на зелена енергия девет месеца са били извън закона. Те ще бъдат спрени, докато не изпълнят законовите си изисквания, съобщи Василев, цитиран от iNews.bg.

По думите на министъра тези производители не са подавали информация към диспечерските пунктове за произведената от тях енергия. Според енергийния министър това е можело да гръмне системата.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва анализ в сектора. Същевременно Агенцията за държавна финансова инспекция ще направи одит на обществените поръчки в държавните енергийни предприятия. За това са се договорили министър Василев и финансовият министър Калин Христов.

Василев обясни, че произвеждаме много повече енергия, отколкото консумираме. Произведената е 12 хил. мегавата, а консумираната - 4700 мегавата.

Останалите оздравителни мерки за енергетиката са:

Подготовка и изпращане на предложение до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с "кафява енергия”.

ДКЕВР трябва да въведе механизъм за нетирано изкупуване от Националната енергийна компания (НЕК) и ЕРП на електроенергия, произведена от заводски централи, за да се заплащат само разликите между производството и консумацията.

Една от мерките е Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да предложи редуциране на количеството "студен резерв” за периода до септември 2013 г. от 1040 МВт и да предприеме необходимите действия за провеждане на тръжна процедура за изкупуване на "студен резерв” съгласно Закона за енергетиката.

"Студен резерв означава, че имаме мощности, които са готови да започнат работа, ако останалите спрат. За тях плащаме, дори когато не работят. Именно заради това трябва да се проведе търг за това кой може да предложи тези резерви”, обясни министъра.

Иска се още ЕСО да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция.

Друга мярка е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да преразгледа възможността за модифициране на такса пренос, с оглед стимулиране на износа. Също така се иска Комисията да приеме правилата за търговия, като осигури влизането им в сила до 15 април година, както и да одобри до същата дата Общите условия за достъп на производители до преносната и разпределителните мрежи в страната.

"С тази мярка се прави първа стъпка за либерализиране на пазара”, каза Василев.

Като оздравителна мярка се предлага ДКЕВР да изготви механизъм за точното определяне и контрол на количествата електрическа енергия, формиращи квотата за обществен доставчик - квотни централи, обществен доставчик и крайни снабдители.

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) подкрепя обявените от министър Асен Василев тези за законност в енергийния сектор. "Считаме, че ако има случаи на неспазени регулаторни изисквания, следва да бъдат предприети съответните санкции. Това обаче трябва да става по ясни правила и критерии. В тази връзка ВЕИ производителите не приемат да бъдат санкционирани с безконтролно изключване от мрежа", заявиха от БФА след обявяването на решението за спиране на производството на до 40% от производството на "зелена енергия".

По информация на БФА, за редица ВЕИ централи са договорени и заплатени към ЕРП табла за предаване на данни в реално време, но в продължение на месеци доставка и монтаж на съоръженията не са извършени. Според фотоволтаичната асоциация самите ЕРП не са осигурили възможност за изпълнение на законовото изискване за инсталиране на такова оборудване. "Напълно неприемливо санкционирането на производителите с изключване от мрежата", заявяват от БФА.

*Информацията е обновена към 16.00 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....