Спряха продажбата на товарните железници

20.06.2013 | 15:09
по статията работи: Теодора Пенева
Причината е, че от "Холдинг БДЖ" не знаят кога ще могат да вдигнат запора върху дяловете на "Товарни превози"
Спряха продажбата на товарните железници

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви в съобщение на официалната си страница, че е прекратила публично оповестения конкурс на един етап за продажбата на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, собственост на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД, гр. София.

Процедурата включваше продажбата ба 100% от капитала на товарното предприятие възлизащ общо на 2 325 087 дяла. Причината за прекратяването ѝ е писмо, изпратено от собственика „БДЖ“ ЕАД до Агенцията, в което се посочва, че на този етап не може да посочи кога ще бъде вдигнат запора върху тези дялове на приватизиращото се дружество. Припомняме ви, че към 30 април 2013 г. задълженията на „Товарни превози“ надхвърлят 709 милиона лева.

От АПСК посочват, че решението им е съгласувано с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Обявлението на холдинга идва само три дни, след като стана ясно, че ръководството му вече има разработени три варианта за спасяване на предприятието с помощта на държавно финансиране. Основната възможност включваше довършване на процедурата за приватизацията на „Товарни превози“ и продажбата на други неоперативни активи. Този вариант включваше осигуряването от дружеството на „собствен принос“ от 50% от сумата на задълженията му, което пък да „отключи“ дофинансиране от страна на Европейската комисия (ЕК).

Самата процедура се провеждаше с удължен срок, след като в последния ден от месец май тази година председателят на приватизационната агенция Емил Караниколов обяви, че офертите за товарното предприятие ще могат да се подават в срок до 17:00 часа на 25 юни 2013 г. (вторник), вместо до 21 юни (утре), както беше постановено по-рано.

Междувременно публично оповестеният конкурс на един етап за продажбата на 100% от капитала на “БДЖ-Товарни превози” ЕООД от 12 март 2013 г. продължава да стои в списъка "Спешни проекти" на страницата на Агенцията за приватизация. Там могат да бъдат разгледани и условията по процедурата. Можете да ги прегледате и в прикачения по-горе файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...