Статутът на Китай на развиваща се страна не бива да бъде отнеман

29.07.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Статутът на Китай на развиваща се страна не бива да бъде отнеман
Снимка: под лиценза на creative commons

На 26 юли Белият дом изиска от американския търговски представител да предприеме всички възможни мерки за реформата на определения от Световната търговска организация статут на развиващите се страни и заплаши, че ако в срок от 90 дни няма очевиден напредък, вероятно САЩ ще предприемат едностранни действия. Поставянето на ултиматум на организацията е доказателство, че САЩ открито опровергават и погазват правилата ѝ. Това е типично поведение на прагматизъм и хегемонизъм.

Общопризнато е, че специалният и диференциран статут на развиващите се страни в СТО е от полза за устойчивия им икономически растеж и отдавна е част от системата на СТО.

След 2010 г., когато Китай се превърна във втората икономика в света, призивът на САЩ да се отнеме статутът му на развиваща се страна се засили. След идването на власт настоящото американско правителство многократно заявява, че СТО проявява нехайство по отношение на Китай и това не е справедливо спрямо САЩ.

Това дали една страна е развиваща се или развита, не може да се съобрази само с един показател, а те трябва да са комплексни, т.е. да се обърне внимание на общата икономическа мощ, БВП на глава от населението, индустриалната структура, иновативните способности, разпределението на доходите на населението и т.н. Икономическата мощ на Китай е близо 14 трилиона щатски долара, но БВП на глава от населението все още е под 10 000 щатски долара, което все още е далеч от средното ниво за света и е 1/6 от това на САЩ.

Позовавайки се единствено на показателя за икономическа мощ, САЩ отричат статута на Китай на развиваща се държава, което е напълно неоснователно. Китай е готов да спазва задълженията си в СТО в съответствие с нивото и способностите си за икономическо развитие и решително да защитава правата и интересите си като член на развиващите се страни.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Яна. 1627 г. – Започва обсадата...