Стойнев: До 4 юли пращаме на Брюксел отговорите по „Южен поток“

13.06.2014 | 11:44
по статията работи: Мария Стоянова
Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за проекта
Стойнев: До 4 юли пращаме на Брюксел отговорите по „Южен поток“

До 4 юли трябва да бъдат изпратени отговорите ни на писмото на Европейската комисия по повод проекта „Южен поток“. Срокът, който са ни дали от Брюксел, е по съкратената процедура – 1 месец. Една част от отговорите вече са готови и са пратени. До 29 юни Съветът по европейските въпроси трябва да ги приеме и след това ще бъдат официално пратени на ЕК.

„Имаме един месец да изчистим съмненията на Европейската комисия. Може би вървим по правилния път“. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на днешното изслушване в парламента по повод изказването му, че проектът е необратим за Европа.

Стойнев заяви, че газопроводът е стратегически за държавата, геостратегически за региона и добави, че е от изключително значение за други държави-членки на Европейския съюз като Италия, Австрия, Словения, Унгария, Хърватска, Гърция. „На това се базира мнението ми, че проектът е необратим“.

„Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждане на проекта „Южен поток“, категоричен е Стойнев.

„В момента съмненията на Европейската комисия са насочени към междуправителственото споразумение, което е подписано през 2008 г. и към начина на създаване на проектната компания, която е създадена през 2011 г.“, заяви министърът. По думите му проектната компания не е заявител по Закона за обществените поръчки. „Ние сме следвали действия от предходното управление, защото търгът се е провел по начина, по който вие сте избрали“, допълни той.

„Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние. Нашата задача е да защитим това, което вие сте свършили“, обърна се към предишното правителство Стойнев.

Енергийният министър подчерта, че капиталът на проектната компания ще бъде увеличен, когато Българския енергиен холдинг получи заем. До момента от създаването на „Южен поток – България“ са похарчени 23 млн. лева общо. От наша страна са похарчени 11,5 млн. лрва, поясни Стойнев.

По отношение на това как ще се изплаща заемът на БЕХ, министърът каза, че това ще се случва в продължение на 22 години с прихдоите от транзита на природен газ през територията на България. „След този период започваме да изплащаме дивидентите си. В същото време ние не даваме нито 1 стотинка за този газопровод.“, коментира Стойнев. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...