Страните членки на ОПЕК заделят 150 млрд. долара за гражданите си

20.09.2011 | 18:05
по статията работи:
В Близкия изток безработицата е около 11%
Страните членки на ОПЕК заделят 150 млрд. долара за гражданите си

43 млрд. долара ще даде Саудитска Арабия на най-бедните си граждани и на религиозните си институции. Гражданите на Кувейт ще получават безплатна храна за година напред. Служителите в административните структури на Алжир ще се радва на 34% увеличение на заплатата. Градовете в средата на пустинята в ОАЕ вече няма да бъдат засягани от режим на тока.

Средствата се отпускат заради колосалната печалба на ОПЕК от 1 трилион долара, която ще бъде регистрирана през тази година ще отче, изчислява американското министерство на енергетиката, пише Bloomberg. Страните-членки на ОПЕК възнамеряват да хвърлят огромни суми в подкрепа на социални и публични програми.

Общо 150 млрд. долара ще отделят арабските държави, които членуват в ОПЕК, в полза на гражданите си. За да се случи това, до края на годината цената на лекия суров петрол не трябва да пада под 80 долара за барел.

През юни ОПЕК реши да не увеличава добива, въпреки че тогава започна кризата в Либия и доставките на петрол от арабската държава станаха несигурни.

Като цяло в Близкия изток безработицата е около 11%, но например в Алжир тя достига 22%.

От началото на тази година в арабските държави напрежението рязко се покачи. Дългогодишният президент на Египет Хосни Мубарак беше свален, вълненията в Сирия и Йемен също са много сериозни. "Вечният" Муамар Кадафи също беше принуден да се раздели с властта и да спасява живота си.

Интересно развитие на нещата обаче беше наблюдавано в Саудитска Арабия. През март се готвеха масови протести срещу управлението на Рияд, но в последния момент управляващият режим задели средства за нови домове за гражданите на Саудитска Арабия и всичко се размина мирно и тихо. Цена от 82 долара за барел лек суров петрол ще позволи на управляващите в Саудитска Арабия да продължат да поддържат мира със субсидии за жизненоважни социални сектори.

През 2011 година, от общо 12 страни-членки на ОПЕК цели девет увеличиха държавните си бюджети, а само Нигерия го сви. Липсват официални данни единствено за ОАЕ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...