Страните членки неочаквано "за" още съкращения в евробюджета за 2014 г.

05.09.2013 | 16:10
по статията работи: Симеон Досев
Съветът на ЕС предлага той да бъде намален с 1 млрд. евро. Според ЕК това противоречи на интересите на ЕС
Страните членки неочаквано "за" още съкращения в евробюджета за 2014 г.

Еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски изяви тревогата си от исканията на страните членки да бъде намален бюджетът на Съюза за 2014 г., предаде EurActiv.

Здравият разум не надделя в Съвета и това е притеснително“, заяви Левандовски, имайки предвид Съвета на ЕС, където са представени министрите на 28-те страни членки.

Той допълни, че е учуден от неочакваните искания бюджетът за следващата година да бъде намален с 1 млрд. евро. Предложението на Европейската комисия (ЕК) е за бюджет в размер на 135,9 млрд. долара.

Бюджетът за 2014 г. ще е първият за следващата многогодишна финансова рамка 2014-2020, която беше договорена от европейските лидери през юни и приета от Европейския парламент (ЕП) през юли след дълги и тежки преговори.

Левандовски напомни, че предложението на ЕК за следващата година така или иначе е с 6% по-малко от бюджета за 2013 г., както при поетите задължения, така и при плащанията.

Официално становище на Съвета, публикувано на 2 септември, приканва за съкращения в размер на 240,68 млн. евро при поетите задължения и 1,06 млрд. евро при плащанията спрямо предложението на ЕК.

Спроед Левандовски това искане на министрите напълно пренебрегва желанието на лидерите на страните от ЕС да засилят ключови програми, в число Инициативата за младежка заетост на стойност 8 млрд. евро и програмата за студентска мобилност Еразъм.

Полският комисар разкритикува европейските лидери, че първо са заявили какви са приоритетите пред бюджета на ЕС, след което са позволили на националните им администрации да поемат в съвсем друга посока.

Според него Съветът е предложил съкращаване на разходите именно в областите, за които Европейският съвет в заключението си от срещата през юни е заявил, че трябва да се инвестира повече. В това число влизат програмите, целящи засилване на бизнес конкурентоспособността на Европа (COSME) и програмите за изследвания и иновации (Хоризонт 2020).

От Комисията се изказаха негативно и по отношение на желанието на Съвета разходите за администрацията на ЕС да бъдат намалени със 7%. 

Левандовски заяви, че се надява помирителната процедура*, която идва в следствие на позицията на Европарламента, да даде възможност на институциите да постигнат разумна договорка, която да не противоречи на желанията на европейските лидери и да даде нужната подкрепа за европейската икономика.

*Помирителната процедура е третата и последна фаза на обикновената законодателна процедура в ЕС. Към нея се прибягва, когато Съвета не приеме изменинията, приети от ЕП на второ четене. В нея участват равен брой представители на ЕП и Съвета, както и съответният еврокомисар.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....