Строят ново трасе за "Южен поток" в България

08.11.2012 | 10:07
по статията работи: Петър Чернев
Договорът за проекта ще бъде подписан другата седмица, обяви министър Добрев. Проектът няма да използва съществуващите тръби
Строят ново трасе за "Южен поток" в България

Трасето на газопровода "Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на предстоящото подписване на договора за изграждане на газопровода на българска територия.

Ползите от "Южен поток" за България са многостранни - от една страна, приходи от транзита на газ, от друга - разкриване на нови работни места, посочи министърът. Инвестицията в проекта ще бъде повече от 3 млрд. евро, макар че точната й стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители, информира БТА.

През следващата седмица ще бъде подписан договорът с „Газпром” за проекта „Южен поток”,

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри Окончателното инвестиционно решение за изграждането на проекта на българска територия. Според Добрев проектът за окончателното инвестиционно намерение не е нов договор, а е естествена стъпка след много технически проверки, информира агенция "Фокус".

Вчера правителството упълномощи министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да даде разрешение на „Български енергиен холдинг” ЕАД да приеме Окончателно инвестиционно решение (ОИР) за проекта „Южен поток” на територията на България. Условие за приемането и подписването на ОИР е сключването между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром Експорт” на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява „Булгаргаз” по критичните (по становището на държавното дружество) въпроси.

"Южен поток" ще снабдява с газ Европа чрез тръби, прокарани по дъното на Черно море. По този начин ще бъде заобиколена Украйна. Избраната проектна цена на тръбата през територията на България, която е дълга 539 км, е 3,308 млрд. евро. Това обаче не е окончателната стойност, тъй като тепърва предстои процедурата по избор на изпълнители. Според проектантите от българска страна цената може да падне.

Проектът "Южен поток" ще бъде втора входна точка в транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на град Провадия. Това съобщи в края на септември тази година изпълнителният директор на  „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Според него това е най-близката точка, в която новата система ще се доближава до вече съществуващата тръба, по която транзитно се пренася "синьо гориво" от Русия до останалите страни от Балканския полуостров. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...