Ст. Александров: Най-скъпо за държавата ще е КТБ да фалира

18.10.2014 | 11:30
по статията работи: Симеон Досев
Институциите в момента не знаят какво да правят, коментира експертът
Ст. Александров: Най-скъпо за държавата ще е КТБ да фалира

Най-скъпият вариант за държавата ще бъде, ако се стигне до фалит на Корпоративна търговска банка. Това заяви в ефира на на TV7 финансистът Стоян Александров. По думите му при положение, че банката бъде обявена в несъстоятелност, ще бъде изчерпан гаранционният фонд за покриване на гарантираните влогове, който в момента е 2,1 млрд. Допълнително ще трябва да бъде изтеглен още 1 млрд., за да се плати на всички граждани с влогове до 100 000 евро.

Фалитът на КТБ ще засили апетитите на тези, които желаят да атакуват банковата система, каза финансистъти предупреди, че тяхната цел е да сринат валутния борд. Такива хора обаче не си дават сметка какво е да правиш бизнес в условията на хиперинфлация, смята доц. Стоян Александров.

При обявяване на КТБ в несъстоятелност ще фалират и много фирми и общини, които имат по-големи депозити в банката. Това от своя страна ще доведе до съкращаване на служители, коментира експертът.

Александров коментира още, че независимо от това, какъв е одиторският доклад, който БНБ трябва да представи в понеделник, решение за спасяването на банката може да се вземе.

По отношение на управителят на БНБ Иван Искров експертът коментира, че той е неподходящ човек на неподходящо място. "Капацитетът му не е достатъчен", заяви Александров.

Той посочи, че в момента институциите не знаят какво да правят, защото ги е страх да вземат решение. Другият вариант е да изпълняват поръчки на тези, които искат да разклатят банковата система.

Единственото решение е да се възстанови доверието в банковата система. Така българите ще могат да започнат да инвестират и да развиват икономиката. В противен случай има опасност от разклащане на цялата сфера и е възможно вложителите да започнат да теглят парите си от останалите банки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...