Сушата, наводненията и недостъгът на вода са стрували 14 млрд. долара на бизнеса за 2016 г.

16.11.2016 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Над една четвърт от компаниите заявяват, че проблеми, свързани с водата, в това число наводнения и замърсяване, са ги засегнали, заради по-високите оперативни разходи и проблеми в производството
Сушата, наводненията и недостъгът на вода са стрували 14 млрд. долара на бизнеса за 2016 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Сушите, наводненията, недостигът на вода и други проблеми, свързани с водата като ресурс са коствали на бизнеса 14 млрд. щатски долара тази година. За сравнение те са стрували над пет пъти по-малко – или 2,6 млрд. долара през предходната 2015 година. В същото време компаниите все още не правят достатъчно, за да се предпазят от водните рискове, показва нов доклад, представен във вторник на световната среща за климата в Мароко и цитиран от британския вестник "Гардиън".

Съставител на доклада е екологичната организация CDP, която публикува и представи изследването си във вторник на срещата на върха за климата в Маракеш, Мароко. Докладът се допитва до над 1200 от най-големите компании от цял свят в секторите, изложени на риск от недостиг на вода. Малко над 600 от тях са отговорили, което означава, че цифрата 14 млрд. долара вероятно е много по-малка от реалната цена.

Участвалите фирми, сред които са гигантът за потребителски стоки Unilever и петролната и газова компания Suncor Energy, са измерени според редица фактори, като например усилията им за проследяване количествата използвана вода и целите им за пестена на воден ресурс. 

Голяма част от увеличението на разходите е свързано с японския енергиен гигант Tokyo Electric Power Company (Tepco), който влага 10 млрд доалра през последната година, за пречистване на замърсените подземни води от ядрената си централа Daiichi, разрушена по време на опостушителното цунами през 2011 г.

Над една четвърт от компаниите заявяват, че проблеми, свързани с водата, в това число наводнения и замърсяване, са ги засегнали, заради по-високите оперативни разходи и проблеми в производството.

"Всеки бизнес във всеки сектор се нуждае от вода в една или друга форма ", напомня Морган Гилеспи, ръководител на сектор "вода" в CDP. Той подчертава, че политиките срещу рисковете, свързани с водния ресурс са от жизненоважно значение за продължаването и стабилността на бизнес процесите и за възможността от адекватен отговор на промените в климата.

Много фирми разчитат на водата, за да осъществяват редица операции, но водните запаси са на изчерпване в много части на света и това се дължи на прекомерна употреба на ресурсите. Този процес се изостря от последиците от промените в климата. Все повече компании приоретизират мерките си за овладяване или адаптация към последиците от промените в климата в техните усилия за устойчивост. Но бизнесът все още не действа адекватно и своевременно, за да се справи с рисковете, свързани с водния ресурс, се казва в доклада.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....