Съветът за финансова стабилност ще реформира Libor

25.06.2013 | 14:15
по статията работи: Момчил Лалев
Институцията вече изиска от 30 от най-големите банки в света предоставяне на допълнителен капитал от 2016 г.
Съветът за финансова стабилност ще реформира Libor

Съветът за финансова стабилност (Financial Stability Board), който определя правилата за световните банки, ще създаде работна група, която да разгледа възможностите за реформа на Лондонския междубанков лихвен показател London Inter-Bank Offered Rate (Libor)*. Това става след скандал, в който няколко банки бяха глобени за манипулиране на показателя, предаде "Ройтерс".

Съветът за финансова стабилност е натоварен от групата на 20-те водещи икономики да координира и приложи регламент за реформата на показателя.

Председателят на съвета Марк Карни заяви, че ръководна група ще докладва през следващата година, дали базата за определяне на показателя следва да се промени и за какъв период.

Ръководната група ще се председателства съвместно от Мартин Уитлей, главен изпълнителен директор на Financial Conduct Authority в Обединеното кралство и Джеръми Стайн, управител на съвета на Федералния резерв на САЩ.

Съветът за финансова стабилност, който имаше заседание в понеделник, обсъди ликвидността и състоянието на всички основни световни пазари, включително този на Китай, където има опасения от зараждане на кредитна криза.

Китайската централна банка заяви във вторник, че управлява ликвидността на пазара по "гъвкав начин". "Властите в Китай държат положението под контрол", каза Карни.

Съветът вече изиска от 30 от най-големите банки в света предоставяне на допълнителен капитал от 2016 г., като гаранция, че няма да се налага данъкоплатците да спасяват кредиторите отново при евентуални бъдещи кризи.

*Libor има за цел да отразява средната цена, която банките плащат, за да отпускат заеми една на друга. Той се използва при определяне на размера на вноски по кредитни сделки за трилиони долари, по финансови договори, включително и по ипотеки. Euribor е еквивалента на Libor за еврозоната.


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...