Съдия Костадинка Костадинова ще гледа делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

29.08.2017 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Разпределението беше направено, чрез системата за случайно разпределение
Съдия Костадинка Костадинова ще гледа делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев беше разпределено на съдия Костадинка Костадинова, предаде репортер на БГНЕС. Разпределението беше направено, чрез системата за случайно разпределение от Даниела Борисова, която е зам.-председател на Софийски градски съд (СГС) и ръководител на Наказателното отделение. 

По него има 6 подсъдими, 66 свидетели и 94 тома доказателства. БГНЕС припомня, че вчера стана ясно, че внесеният от Софийска градска прокуратура днес обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев ще бъде публично разпределен на 29 август в 10.30 часа, съобщиха от Софийския градски съд. На 13 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. 

По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Престъплението, по което са обвинени Симеон Дянков и Иво Прокопиев се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 до 5 хиляди лева, както и лишаване от права. Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, заяви през януари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Има доказателства за наличие на умисъла и на двамата. Прокопиев е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба. 

Той е съветвал Дянков точно по какъв начин да бъдат продадени акциите на ЕВН, обясни тогава още говорителят на главния прокурор. Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "БУЛБРОКЪРС" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. 

Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост. 

В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС" ЕАД. 

Съгласно ЗПСК - „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители". По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България. 

Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС" ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД. Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...