Таксите за университет могат да спаднат драстично

04.02.2014 | 09:09
по статията работи: Георги Георгиев
Ако бъдат приети новите предложения за промени в Закона за висшето образование
Таксите за университет могат да спаднат драстично

Семестриалните такси, които студентите плащат за образованието си, могат да спаднат от следващата учебна година. Това ще се случи, ако бъдат приети промените в Закона за висшето образование, внесени от Сергей Станишев и група депутати от БСП.

Идеята на законопроекта е максималният размер на университетските такси да се намали до 30% от издръжката на година, която държавата плаща за един студент, пише „Монитор“.

В момента ректорите имат право да увеличават таксите до 2/3 от тази сума, след като това им бе разрешено по време на кабинета на ГЕРБ. Според вносителите това е довело до ограничаване на достъпа до висше на студентите от бедни семейства.

Ако предложенията за промени влязат в сила, ректорите на някои от най-престижните ни университети ще трябва да смъкнат тарифите за обучение. Така например в Софийския университет педагогиката трябва да поевтинее с над 100 лв. от 360 лв. до около 230 лв. на година.

Студентите по право пък в момента плащат по 550 лв. Ако законът влезе в сила, семестриалната им такса ще падне със 180 лв. до 370 лв. Толкова ще бъде намалението и за студентите по психология, която е една от най-желаните специалности в Алма матер. Тарифите за следване в Софийския университет бяха увеличени миналата година във всички специалности с 8%.

Годишните тарифи за следване ще паднат и в УНСС. В момента икономистите там плащат по 462 лв. на година. С промените те ще трябва да се понижат с над 200 лв. - до 230 лв. Правото в икономическия ВУЗ пък би трябвало да поевтинее с 300 лв. – от 670 лв. до 370 лв.

Таксите в Медицинския и Техническия университет обаче няма да бъдат пипани, защото и в момента те не надвишават 30% от издръжката на студентите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...