Токът поскъпва с под 10% от 1 октомври

17.09.2014 | 12:37
по статията работи: Георги Велев
ДКЕВР не планира увеличение на парното, преди началото на зимата
Токът поскъпва с под 10% от 1 октомври

Токът за бита ще поскъпне от 1 октомври с до 10%. Това прогнозира днес новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. От комисията все още правят изчисления с колко ще се увеличи цената, като по-конкретни данни ще бъдат дадени през следващата седмица. Тодорова бе категорична, че никой от ДКЕВР не бива да изразява лично мнение по отношение на това с колко ще поскъпне тока.

Токът поскъпна символично от 1 юли след като предишния състав на комисията успя да намали цените на еленергията за сметката на печалбата на електроразпределителните предприятия.

До края на месеца ще стане ясно какви са загубите в системата на НЕК, каза още Тодорова. Според нея, част от действията, предприети от предишния състав на комисията към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни.

През следващата седмица ще стане ясно и дали ще има повишение на цената на природния газ. Предложението на газовия доставчик „Булгаргаз“ е да има поскъпване от 10 лева за 1000 куб. м, което е вдигане на цената с под 2 на сто. Със сигурност цената на парното няма да бъде променяна в началото на отоплителния сезон, категорична бе Тодорова.

Тя добави, че страната ни ще поиска помощ от ЕК за това как да процедираме с дългосрочните договори за американските ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

"Ние вече имахме среща с "Ей и Ес" и те изразиха своето желание да седнем на масата и да говорим за възможни решения, но преди това комисията трябва да разгледа възможността НЕК да разговаря с тях на една наистина равноправна позиция", обясни Тодорова. Тя заяви, че в тази посока регулаторът има две цели - краткосрочна и дългосрочна. Краткосрочната е НЕК и двете дружества да преговарят и да се види до какви резултати ще доведат преговорите. "В малко по-дългосрочен план ще искаме помощ от ЕК за това как въобще да процедираме с тези договори, които не са прецедент в Европа", казa още Тодорова и допълни, че в различните случаи, подобни договoри са решени по различен начин.
Срещне с представители на "Контур Глобал" може да има, само ако бъде поискана от инвеститориа, заяви Тодорова.

По думите на Тодорова дългосрочните договори са железни от правна гледна точка. За съжаление, за тяхна радост или за това, че някой си е свършил много добре работата, те са много добре изпипани от страна на инвеститорите. Според Тодорова всякакви опити да бъдат накарани инвеститорите силово да променят нещо по договорите, ще доведе до негативни резултати. "Предишния състав на комисията вече е предприел такива действия, взимайки решение, с което казва, че НЕК трябва да започне преговори, които да доведат до определен резултат, т.е. цените да бъдат намалени", коментира Тодорова.

По думите й, този подход не е добър, защото самите инвеститори нямат никакъв интерес да преговарят и при поставянето на подобни ултиматуми могат да заявят, че не желаят да водят диалог.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.07   64 г. – Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни. 1344 г. – Венецианският сенат...