Трайков: Отказът от АЕЦ "Белене" е логичен

29.03.2012 | 11:39
по статията работи: Петър Чернев
Според "Комерсанть" руската "Росатом" губи България. Отказът явно е бил очакван за компанията
Трайков: Отказът от АЕЦ "Белене" е логичен
Снимка: Econ.bg

Решението на правителството за отказ от АЕЦ "Белене" е съвсем логично. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той добави, че нещата до момента, в който той е бил правителството, не са изглеждали много добре.

"Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение. Има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма", добави Трайков. Според него за площадката в Белене всички опции биха могли да останат отворени.

Бившият министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни. Той добави: "Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките".

Трайков смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години. Той допълни: "До момента те са работили двайсет и няколко години, а нали винаги говорим за 50-60 години, така че вижте колко живот имат пред себе си тези блокове. Поради историческите си разходи, те са изплатени, те са строени при други стандарти и т.н. Електроенергията от там винаги ще остане евтина. Но електроенергията от всяка нова ядрена мощност ще бъде много много по-скъпа. Цената на електроенергията от ядрени мощностивърви нагоре. Възобновяемите източници вървят надолу". 

Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България, констатира в. "Комерсанть". Изданието допълва, че Русия след почти петгодишни преговори

След почти петгодишни преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те години. Сега вместо АЕЦ "България" иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсанть". Вестникът припомня развитието на дейността по проекта, "започнал да буксува, след като в България дойде на власт дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов".

Българската страна мотивира последните отсрочки по проекта "Белене" с това, че още не е получила окончателно решение за възвръщаемостта наАЕЦ от британския финансов консултант HSBC, отбелязва всекидневникът. Според негови източници обаче на българското правителство е бил представен предварителен вариант на изчисленията, сочещ 20-годишна възвръщаемост.

Отказът на България от АЕЦ "Белене" явно е бил очакван от "Росатом". По този повод се напомня изявление на шефа на корпорацията Сергей Кириенко от 21 март, че подобно развитие "няма да е голям проблем" за руската компания, "увеличила двойно обема на своите договори" миналата година.

"Освен това г-н Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта", се казва вматериала. "Страните имат и друга почва за конфликт", твърди руският вестник във връзка с плановете за изграждане на ТЕЦ на площадката, подготвена за АЕЦ "Белене". Както заяви премиерът Борисов, тази централа може би ще работи с гориво, което ще идва по бъдещите газопроводи "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на ЕС).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...