Туристическият сезон пред провал заради лошото време

18.07.2014 | 10:40
по статията работи: Мария Добчева
Специалисти прогнозират нулев ръст на отрасъла през тази година
Туристическият сезон пред провал заради лошото време

Специалисти прогнозират нулев ръст на един от водещите отрасли на страната- туризма тази година. Като причина за това те посочват лошото време и природните катаклизми. Най-сериозно е влиянието върху т. нар. укенд туризъм. От бранша обясняват, че надеждите им за минимален растеж очаквали да дойдат точно от този тип посещения.

По думите им у нас почиват най-вече българи, след това се нареждат туристите от съседните държави като Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Към момента много от редовно почиващите в България румънци се отправят към Гърция, поради опасения от наводнения в страната ни, информира в. "Преса".

Запознати коментират, че уикенд пътуванията към морето и планината са намалели с 60% за месец май и юни. Очаква се хората да не предприемат пътувания и през следващите дни, поради прогнозите за валежите. Климатичните условия затрудняват хотелите, най-вече тези на втора и трета линия.

Туристите, които посещават българското черноморие са предимно два типа. Едната група са хора, които имат жилище тук, като предимно това са руски и украински граждани. Другите са са си организирали ваканция в някои хотел или къща за гости, информират запознати. 

Туристическия бранш се притеснява не само от дъждовете, но и от регионалното политическа размирица. Покупателната способност на руските туристи е намаляла, след като рублата загуби стойност. Това е причина да се счита, че въпреки възможността броят на туристите да се запази и през тази година, приходите ще бъдат по-малки. Специалисти предричат техният спад да бъде близо 40% .

В община Приморско почиват 50 000 туристи, като хотелската база е заета близо до 90%, съобщават от отрасъла. Бедственото положение в района е отменено, като малцина, предимно българи, са отменили почивките си в региона, заради поройните дъждове от миналата година, допълват те. По думите им Приморско е предпочитана дестинация най-вече от рускогворящите летовници, като техния брой се е увеличил почти двойно спрямо миналата година. Много от тях са закупили имот в морския град. Чехите също предпочитат почивка в Приморско, като те са близо 60% от всички гости на общината.

В Слънчев бряг към момента почиват близо 350 000 летовници, информират запознати. И тук най-голям е броят на рускоговорящите туристи, германци и англичани също избират тази дестинация за почивката си. Сериозно е присъствието и на унгарци, поляци и чехи по Черноморието, коментират от отрасъла. По думите им по-малко са скандинавците, както и израелците, които отменят резервациите си поради кризата в Близкия Изток. От бранша споделят, че все по-малко летовници избират родния курорт Слънчев бряг заради популярността му на алкохолна дестинация.

По Северното Черноморие 70% от хотелските бази са заети, споделят от бранша.

Сезонът в Родопите е слаб и е започнал по-късно, информират запознати. Лошото време е довело от 10% отлив на туристи от планинските курорти. По-малко туристи са предпочели Смолянска област за отдих в сравнение с миналата година. През лятото групи ученици почиват в Пампрово. Децата са както от България, така и от Русия и Турция. Туристическият бранш в Чепеларе отчита спад от 8% на туристите през тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...