Търговище с най-добрите условия за правене на бизнес в България

15.07.2009 | 13:57
по статията работи: Петър Чернев
Днес беше представен индексът "Местни условия за правене на бизнес", изготвен от ИПИ
Търговище с най-добрите условия за правене на бизнес в България

Област Търговище предлага най-добрите условия за правене на бизнес в България. Това стана ясно днес при представянето на индекса "Местни условия за правене на бизнес", изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В него се включват 28-те области в България. Целта му е да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи общините/градовете, в които се прави най-лесно бизнес (от административна/регулаторна гледна точка). Той изследва административната тежест за бизнеса под формата на местни данъци и такси, регулации, качество на административните услуги, електронно управление и корупция.

Според индекса Търговище се представя отлично при нивата на местните данъци и такси (3-то място в класацията) и корупцията (2-ро място). Областта се представя на сравнително добро ниво и при останалите индикатори, което предопределя и първата й позиция. Челната тройка на областите, в които се прави най-лесно бизнес, се допълва от Враца и Габрово. Резултатът на Враца се определя от първата позиция при административните услуги и не дотам добрия резултат при местните данъци. Габрово от своя страна печели две първи места - при местните данъци и такси и при електронното управление, но представянето й при корупцията и административните услуги не е особено добро.

В общото класиране София се нарежда на 19-о място, заедно със Сливен, след Хасково и преди Пазарджик. Столицата се представя най-добре в областта на местните данъци и такси и при електронното управление, където заема петите места в класацията, а най-лошо - в областта на административните услуги (26-о място). По отношение на нивото на корупцията София е почти в дъното на класацията - на 23-о място.

Пловдив от своя страна се нарежда на 10-о място, след Кърджали и преди Русе. Най-добра позиция градът заема в областта на местните данъци и такси (2-о място), а най-лоша - в областта на електронното управление (25-о място).

Според представените днес данни трите области, в които правенето на бизнес е най-трудно, са Плевен, Смолян и Стара Загора.

Основните проблеми на Плевен са свързани с местните такси и административните услуги. По тези показатели областта се намира съответно на 23-о и 22-о място. И по останалите показатели областта заема места между 18-о и 22-ро.

В същото време основните слабости на Смолян са свързани са местните такси и електронното управление. По тези показатели областта заема съответно 24-о и 28-о място. По останалите показатели областта се класира между 17-о и 20-о място.

На последно място в класацията на Института за пазарна икономика се нарежда Стара Загора. Най-предно класиране областният град получава по отношение на местните такси (18-о), и корупцията (20-о). По отношение на местните данъци областният град се нарежда на 25-о място. Същото място заема той и при административните услуги.

Проучване на "Витоша рисърч", представено по време на пресконференцията, показва, че на национално ниво 46% от фирмите твърдят, че са срещали трудности при работата си с общинската администрация в процеса на издаване на строителни разрешителни. Друг важен проблем е неспазването на сроковете и неясните и объркващи изисквания за издаване на строителни разрешителни.

От Института за пазарна икономика препоръчват на общините да намалят ставките на местните данъци и такси, да премахнат незаконните режими и да въведат ясни правила при административните услуги, като съкратят сроковете и приемат активни антикорупционни мерки.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...