Търговският излишък на еврозоната расте

16.11.2012 | 15:45
по статията работи: Петя Бързилска
Великобритания отчита най-големия търговски дефицит в размер на минус 101,2 млрд. евро
Търговският излишък на еврозоната расте

По данни на европейската статистическа служба Евростат търговското салдо за търговията със стоки на страните от еврозоната е положително и има излишък от 9,8 млрд. евро към септември 2012 г. Наблюдава се увеличение спрямо 1,7 млрд. евро излишък към същия месец на предходната година.

През август 2012 г. търговският баланс е бил с положително салдо от 5,2 млрд. евро спрямо дефицит от 5,9 млрд. евро през август 2011 г.

За еврозоната износът през септември спрямо предходния месец намалява с 1,1%, а вносът намалява с 2,7%.

Същевременно данните показват, че търговският дефицит на Европейския съюз като цяло е 12,6 млрд. евро през деветия месец на година. Регистрирано е увеличение на годишна база, тъй като през септември 2011 г. дефицитът е бил в размер на 10,9 млрд.евро.

През август 2012 г. балансът на ЕС е бил на минус от 13,2 млрд. евро в сравнение с минус 22,5 млрд. евро през август.

Износът в ЕС през септември се увеличава с 1,5% на месечна основа, а вносът нараства с 1,7% спрямо август.

Най-големите излишъци за периода януари-август 2012 г. се наблюдават в Германия (+125,3 млрд. евро), Холандия (+31 млрд. евро) и Ирландия (29,3 млрд. евро).

Великобритания отчита най-големия търговски дефицит в размер на 101,2 млрд. евро. Франция следва с 56,5 млрд. евро дефицит, Испания с 23,8 млрд. евро и Гърция - с 10,2 млрд. евро.

По данни на Евростат търговското салдо на България за януари-август е с дефицит в размер на 1,6 млрд. евро. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари-август 2012 г. в български лева е 3,58 млрд. лева.

Припомняме, че ЕС отчете дефицит по външната текуща сметка в размер на 6,8 млрд. евро през второто тримесечие на тази година спрямо първото.

В платежния баланс салдото по текущата сметка определя експозицията на дадена икономика спрямо останалия свят, докато капиталовата и финансовата сметки обясняват как се финансира въпросната икономика. Статията за преките чуждестранни инвестиции е част от финансовата сметка, а статията за международната търговия с услуги и статията за международната търговия със стоки са част от текущата сметка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...